Skoči do osrednje vsebine

Slovenski državljani lahko od danes potujejo v vse sosednje države brez omejitev

Z današnjim dnem se za slovenske državljane odpravljajo omejitve na mejnih prehodih z vsemi sosednjimi državami. Z včerajšnjo odločitvijo avstrijske zvezne vlade, da odpravi nadzor na meji ter zdravstveni nadzor na mejah z Nemčijo, Lihtenštajnom, Švico, Slovaško, Slovenijo, Češko in Madžarsko, slovenskim državljanom ob vstopu v Avstrijo ne bo več potrebna obvezna samoizolacija ali potrdilo o neokuženosti z novim koronavirusom.

Slovenska diplomacija je v zadnjem mesecu na vseh ravneh vložila zelo veliko prizadevanj za odpravo omejitev za potovanja slovenskih državljanov v sosednje države, k čemur je gotovo pripomogla tudi ugodna epidemiološka slika v Sloveniji. Z obiskom italijanskega zunanjega ministra Luigija Di Maia v soboto, 6. junija, bomo v treh tednih v Sloveniji gostili tri zunanje ministre. Avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg, s katerim se je minister dr. Logar večkrat pogovarjal po telefonu,  ima odprto vabilo za čimprejšnji obisk v Sloveniji.

Proces sproščanja ukrepov in prehajanja meje za slovenske državljane tudi v druge države Evropske unije se nadaljuje. S 15. junijem bodo lahko slovenski državljani vstopili med drugim tudi v Grčijo, Belgijo, Češko in Nizozemsko.