Skoči do osrednje vsebine

Vlada problematiko odpadne embalaže in odpadnih nagrobnih sveč rešuje z Zakonom o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo

  • Ministrstvo za okolje in prostor
Vlada je na današnjem odboru za gospodarstvo sprejela Mnenje o Predlogu zakona o interventnih ukrepih pri ravnanju s komunalno odpadno embalažo in z odpadnimi nagrobnimi svečami, ki ga je Državnemu zboru RS predložil Državni svet RS. Vlada predlogu zakona nasprotuje, ker je že pripravljena rešitev v Zakonu o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo, in sicer v 100.a členu (ZIUZEOP).

Z ZIUZEOP se rešuje stanje pri nekaterih izvajalcih obvezne občinske gospodarske javne službe zbiranja oziroma obdelave določenih vrst komunalnih odpadkov, katerih kapacitete predhodnega skladiščenja ali skladiščenja odpadne embalaže so presežene. V teh primerih  obstaja tveganje za varstvo okolja in zdravje ljudi ter za doseganje predpisanih okoljskih ciljev na področju ravnanja z odpadki. Na podlagi 100.a člena ZIUZEOP se izvajalcu javne službe zbiranja oziroma obdelave omogoča, da odpadno embalažo, ki je niso prevzele družbe za ravnanje z odpadno embalažo sam odda v nadaljnjo obdelavo izvajalcem obdelave, in določa pogoje, pod katerimi jo lahko odda. Ta ukrep je nujen, ker je treba preprečiti nadaljnje kopičenje odpadne embalaže pri izvajalcih javne službe. Stroške ravnanja z odpadno embalažo, ki jih bo imel izvajalec obdelave odpadkov, bo krila Republika Slovenija. Stroški prevzema komunalne odpadne embalaže so ocenjeni na 7.766.000 evrov, in sicer za 41.955 ton komunalne odpadne embalaže za obdobje od 2018 do 31. 12. 2020.  

 Vlada rešuje zatečeno stanje kopičenja odpadne embalaže iz preteklih let in v letošnjem letu do 31. 12. 2020

 Državni svet RS navaja, da bo zaradi sodb Upravnega sodišča izdanih decembra 2019, ki so odpravile spremembe okoljevarstvenih dovoljenj družb za ravnanje z odpadno embalažo, le te  poskrbele samo za del embalaže, ki jo plačujejo pogodbeni zavezanci. Po podatkih  Računskega sodišča RS  predstavljalo približno polovico vse odpadne embalaže, ki nastane v enem letu v Sloveniji. Za preostalo komunalno odpadno embalažo naj bi poskrbela Republika Slovenija. Vlada v svojem mnenju poudarja, da se s 100.a členom ZIUZEOP pri izvajalcih obvezne občinske gospodarske javne službe zbiranja oziroma obdelave določenih vrst komunalnih odpadkov (izvajalci javne službe) rešuje zatečeno stanje iz preteklih let in v letošnjem letu do konca leta.

 Odpadne nagrobne sveče

 Glede odpadnih nagrobnih sveč Državni svet RS navaja, da dve največji družbi PRONS d.o.o. in SVEKO d.o.o. nista zagotovili finančnega jamstva za izpolnjevanje predpisanih obveznosti finančnih jamstev, ki jih za izvajanje dejavnosti zahteva Uredba o odpadnih nagrobnih svečah,

Pojasniti je treba, da je Agencija RS za okolje z odločbo določila finančno jamstvo in njegovo višino tako družbi PRONS d.o.o. kakor tudi družbi SVEKO d.o.o. Obe družbi sta se pritožili zoper omenjeni odločbi Agencije RS za okolje, zato tudi nista predložili finančnega jamstva. O pritožbah še ni bilo pravnomočno odločeno, zato je še preuranjeno sklepati, da bosta omenjeni družbi izbrisani iz evidence načrtov ravnanja z odpadnimi nagrobnimi svečami in da ne pobrali 1.200 ton odpadnih nagrobnih sveč. V zvezi z odpadnimi nagrobnimi svečami je treba pojasniti, da se na terenu soočamo tudi s kopičenjem odpadnih nagrobnih sveč pri upravljavcih pokopališč in izvajalcih javnih služb zbiranja komunalnih odpadkov, ki pa so predvsem posledica neodvoza odpadnih nagrobnih sveč iz preteklih let in neuspelih javnih razpisih za odvoz in predelavo teh sveč ter dejstva, da je v Sloveniji samo en predelovalec odpadnih nagrobnih sveč (drugi predelovalec pa zaradi požara v preteklosti ne obratuje). V obdobju po sprejetju Uredbe o odpadnih nagrobnih svečah (Uradni list RS, št. 25/19) prevzem odpadnih nagrobnih sveč poteka brez večjih zastojev.

Zaradi navedenega vlada ne podpira Predlog zakona o interventnih ukrepih pri ravnanju s komunalno odpadno embalažo in z odpadnimi nagrobnimi svečami, ga je dne 27. 2. 2020 Državnemu zboru RS  predložil Državni svet RS.