Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Kajzer na Visokem donatorskem dogodku za Jemen najavil humanitarni prispevek Slovenije

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar Tone Kajzer se je danes v imenu Slovenije udeležil virtualnega Visokega donatorskega dogodka za odziv na hudo humanitarno krizo v Jemnu. Napovedal je dodatno humanitarno pomoč Republike Slovenije, ki bo namenjena preko Mednarodnega odbora Rdečega križa (ICRC).
Državni sekretar Tone Kajzer

Državni sekretar Tone Kajzer

1 / 3

Visoki donatorski dogodek, ki ga je organizirala Kraljevina Saudska Arabija v sodelovanju z Organizacijo Združenih narodov, je združil visoke predstavnike držav, mednarodnih organizacij in skladov ter mednarodnih nevladnih organizacij. Namenjen je bil pregledu humanitarnih potreb in najavi donacij, promociji spoštovanja humanitarnih načel, mednarodnega humanitarnega prava ter varnega in neoviranega dostopa. Prisotne so nagovorili generalni sekretar OZN António Guterres, minister za zunanje zadeve Kraljevine Saudske Arabije princ Faisal bin Farhan Al Saud ter koordinator za nujno pomoč Mark Lowcock.

Državni sekretar Kajzer je v nagovoru izpostavil skrb zaradi težkih humanitarnih razmer in izrazil podporo aktivnostim na ravni Združenih narodov, posebej glede vzpostavitve premirja in pri iskanju politične rešitve.

Slovenija se tako dvostransko kot skozi mehanizme EU odziva na težke razmere v Jemnu že od leta 2016 naprej. V tem obdobju je za humanitarno pomoč državi namenila 280.000 evrov. S tokratnim prispevkom v višini 20.000 evrov preko ICRC bo nadgradila dosedanja prizadevanja, pri čemer bodo sredstva namenjena naslovitvi nujni potreb, nastalih zaradi pandemije Covid-19.

Jemen ostaja največja humanitarna kriza na svetu. Po podatkih Združenih narodov je 24 milijonov ljudi, kar predstavlja 80 % prebivalstva, odvisno od zunanje pomoči. 20 milijonov jih trpi zaradi lakote, več kot 5 milijonov je notranje razseljenih. Humanitarno situacijo je še dodatno poslabšala pandemija Covid-19, ki ogroža od dolgoletnega konflikta izčrpano prebivalstvo.