Skoči do osrednje vsebine

Slovenska vojska končuje drugi del niza vaj Preskok

Med 11. in 30. majem so se pripadnice in pripadniki Slovenske vojske usposabljali in urili v drugem delu niza vaj Preskok 2020, s katerimi Slovenska vojska tudi v epidemioloških kriznih razmerah ohranja in vzdržuje pripravljenost ter preverja delovanje taktičnih enot, sistema poveljevanja in kontrole v razmerah kriznega odzivanja ter odzivnost sil za delovanje v podporo sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami.

Usposabljanja so potekala na vodnem nivoju, na vaji so sodelovali pehotni vodi 1., 72. in Logistične brigade na več lokacijah po Sloveniji. Posamezen vod je na vaji sodeloval pet dni. Vsebina usposabljanja je zajemala premik v Vojašnico barona Čehovina v Postojni, bojno telovadbo in izdajo ukaza poveljnika voda. Naslednji dan so se vodi premaknili na različne lokacije v občine Šentjernej, Brežice, Črnomelj in Kočevje ter nadaljevali urjenje voda v specialnem izvidovanju ob podpori helikopterskih in letalskih posadk 15. polka vojaškega letalstva. Njihove naloge so bile izvidovanje območja, postavitev opazovalnice, premik v stik, patruljiranje, naskok, postavitev kontrolne točke, zaseda, usmerjanje letalske podpore in nadzor množic in nemirov. Poleg taktičnega urjenja so se pripadniki srečali tudi z veterani slovenske osamosvojitvene vojne, ki so jim predstavili vojaško delovanje leta 1991.

Prvega junija se vaja Preskok nadaljuje z urjenjem čet in poveljstev pehotnih polkov na območju Babnega polja in Črnomlja z nadgrajenimi izvidniškimi nalogami in varovanjem območja. Pripadniki poveljstev in enot Slovenske vojske se bodo urili ob ustrezni logistični, zdravstveni in letalski podpori. Vaje bodo potekale pretežno zunaj vadišč Slovenske vojske, in sicer tam, kjer se bo s tem strinjala lokalna skupnost. Na vajah, ki bodo potekale tudi v sodelovanju in koordinaciji s Civilno zaščito in Policijo, bo sodelovalo do 2.500 vojakov.

 

Vojaki v gozdu sedijo v krogu in se pripravljajo na nalogo

Vojaki na terenu med pripravo na nalogo | Avtor: Slovenska vojska