Skoči do osrednje vsebine

Kangler v Zagrebu predvsem o prehajanju meje in nezakonitih migracijah

Državni sekretar Franc Kangler se je danes, 29. maja 2020, v Zagrebu srečal z državno sekretarko hrvaškega Ministrstva za notranje zadeve Terezijo Gras. Pogovarjala sta se o sodelovanju v boju proti nezakonitim migracijam, razmerah na skupni meji in poteku priprav Hrvaške za vstop v schengensko območje.

Izjava državnega sekretarja Franca Kanglerja, stoje za govornico na prostem

Izjava državnega sekretarja Franca Kanglerja

Kangler je uvodoma povedal, da s Hrvaško dobro sodelujemo in si želimo, da se to sodelovanje še okrepi. »Kolegico Gras sem seznanil z nekaterimi ukrepi, ki jih bomo v začetku naslednjega meseca izvajali na mejnem območju med Slovenijo in Hrvaško. Prav je, da državi pri tem sodelujeta. Vsi si namreč želimo preprečiti nezakonite prehode slovensko-hrvaške meje,« je poudaril Kangler.

V povezavi z ukrepi zaradi koronavirusa je izpostavil tudi vprašanje evidentiranja slovenskih državljanov in jemanja podatkov pri prehodu slovensko-hrvaške meje. »V interesu obeh držav namreč je, da najdemo rešitve, da se gibanje tako slovenskih kot ostalih državljanov EU na tej meji sprosti,« je poudaril državni sekretar.

Glede vstopa Hrvaške v schengensko območje je po Kanglerjevih besedah pomembno, da tudi »mi pomagamo zagotoviti, da bo Hrvaška izpolnjevala vse pogoje za vstop.« Ob koncu pa je še pozdravil vse ukrepe, ki jih hrvaška policija izvaja na skupni meji, vključno s tehničnimi sredstvi.

Srečanje med državnima sekretarjema je potekalo na podlagi dogovora med ministroma sredi maja letos v Ormožu.

Državna sekretarja Franc Kangler in Terezija Gras pred stavbo v Zagrebu

Državna sekretarja Franc Kangler in Terezija Gras