Skoči do osrednje vsebine

Založniška platforma odprtega dostopa "Open Research Europe" (Evropske odprte raziskave)

Namenjena bo objavi recenziranih znanstvenih člankov v okviru Obzorja 2020 in Obzorja Evropa.

Evropska komisija skupaj z izbranim izvajalcem na nedavno zaključenem javnem razpisu vzpostavlja založniško platformo za raziskovalne objave v okviru Obzorja 2020 in kasneje Obzorja Evropa.

Gre za platformo recenziranih znanstvenih člankov ("Mega journal").

Politika te platforme bo pritegniti res dobre raziskovalne objave in jih pokriti v ustreznih sekcijah, po posameznih znanstvenih disciplinah (kot jih definira Priročnik Frascati).

Podpora politikam delovanja te platforme bo Znanstveni svet, ki ga morajo šele vzpostaviti.

Platforma bo imela vse funkcije, kot jih sicer imajo uveljavljeni (zasebni, multinacionalni) založniki. Razvila pa bo tudi "open peer review« (odprti strokovni pregled)  in druge vrste nadgradenj, ki jih ponuja Odprta znanost (npr. metrike nove generacije).

Servis bo za raziskovalce v okviru Obzorja 2020 in Obzorja Evropa povsem brezplačen - ne glede na to, ali se je projekt že zaključil ali ne. Uredili bodo tudi vprašanje povezovanja raziskovalnih člankov in raziskovalnih podatkov.

Raziskovalci zadržijo tudi vse avtorske pravice. Poskusno delovanje te platforme (beta verzija) pričakujemo konec 2020. Polno delovanje pa v začetku 2021.