Skoči do osrednje vsebine

Telefonski pogovor ministra dr. Logarja z irskim zunanjim ministrom Coveneyem

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar je v današnjem telefonskem pogovoru z ministrom za zunanje zadeve in trgovino Irske Simonom Coveneyem poudaril dobre bilateralne odnose med državama ter izpostavil interes Slovenije za nadaljnjo poglobitev gospodarskega sodelovanja z Irsko. Pozdravila sta zelo dobre odnose med državama, ki delita številna skupna stališča do ključnih vprašanj Evropske unije in njenega prihodnjega delovanja.
Telefonski pogovor ministra dr. Logarja z irskim zunanjim ministrom Coveneyem

Telefonski pogovor ministra dr. Logarja z irskim zunanjim ministrom Coveneyem

Ministra sta spregovorila o možnostih medsebojnega usklajevanja pri soočanju s posledicami pandemije Covid-19 in izpostavila pomen enotnosti EU pri iskanju skupnih odzivov za čimprejšnje okrevanje držav Evropske unije po pandemiji. Posebej sta izpostavila pomen financiranja okrevanja gospodarstva in skupnega dogovora v okviru EU za odpravo trenutnih omejitvenih ukrepov. Minister dr. Logar je pri tem predstavil stališča Slovenije v podporo ambicioznemu pristopu tako k posebnemu skladu za okrevanje kot večletnemu finančnemu okviru.

Dotaknila sta se tudi vprašanja izstopa Združenega kraljestva iz EU ter stanja napredka pogajanj z Evropsko unijo, pri čemer sta se zavzela za sklenitev ambicioznega, vse-obsegajočega sporazuma, ki bi vseboval določila glede spoštovanja enakih konkurenčnih pogojev, pravosodnega sodelovanja in vzpostavitve koordinacije sistema socialne varnosti.

Ministra sta v pogovoru izrazila pripravljenost za tesno sodelovanje pri skupnih globalnih odzivih, ter v okviru Partnerstva za mir.