Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Vasko Simoniti z britansko veleposlanico Sophie Honey tudi o medijski krajini

Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti je danes sprejel britansko veleposlanico v Sloveniji Sophie Honey. Obe državi na področju znanosti in kulture povezuje veliko skupnih vezi, v pogovoru sta se sogovornika dotaknila tudi sodelovanja v okviru programa Ustvarjalna Evropa.
Stojita pred slovensko zastavo in zastavo Evropske unije

Minister dr. Vasko Simoniti in britanska veleposlanica Sophie Honey

Sogovornika sta nanizala kar nekaj možnosti in priložnosti za prihodnje sodelovanje tudi v spremenjenih okoliščinah, ki jih prinaša Brexit. Strinjala sta se, da v kolikor umetniki v obeh državah vidijo priložnosti za sodelovanje, jih Brexit pri tem ne bi smel ovirati.

V pogovoru sta se spraševala tudi, kako bo z izmenjavami študentov in pedagoškega osebja v prihodnje. Veleposlanica je podčrtala, da si bo Oxford še naprej prizadeval pritegniti najboljše talente z vsega sveta.

Veleposlanico je zanimal tudi pogled ministra na medijsko krajino v Sloveniji. Minister Vasko Simoniti je ob tem izrazil prepričanje o prevladujoči neuravnoteženosti medijske krajine v Sloveniji.

Na koncu sestanka sta spregovorila o novi situaciji, ki jo je povzročila epidemija covid-19. Soglašala sta, da se bomo vsi morali naučiti živeti v novih razmerah. Ugotovila sta, da se domala po vsem svetu soočajo s podobnimi izzivi tudi na področju kulturnega sektorja in da države sprejemajo podobne ukrepe za ublažitev posledic epidemije. Kot je povedala veleposlanica, so podobno kot v Sloveniji tudi v Združenem kraljestvu sprejeli ukrepa čakanja na delo in temeljnega univerzalnega dohodka za samozaposlene. In pri tem dodala, da si tudi pri njih prizadevajo oživiti kulturni sektor s postopnim odpiranjem kulturnih ustanov.