Skoči do osrednje vsebine

Minister Hojs z malteškim kolegom Camillierijem o migracijah

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs se je danes, 26. maja 2020, po telefonu pogovarjal z malteškim ministrom za notranje zadeve in nacionalno varnost Byronom Camillierijem.

Ministra sta drug drugemu predstavila trenutne razmere na področju migracij. Camillieri je orisal migracijsko situacijo na Malti, zlasti v luči zadnjih izkrcanj migrantov, rešenih na morju v okviru operacij iskanja in reševanja. Pri tem je pozval Slovenijo k pomoči pri premestitvi oseb, torej prevzemu določenega števila izkrcanih migrantov.

Minister Hojs je sogovornika seznanil z migracijsko situacijo v Sloveniji. Izpostavil je ponovno povečevanje števila nezakonitih prehodov meje po odpravi omejevalnih ukrepov v regiji, uvedenih zaradi soočanja s epidemijo koronavirusa. Posebej je opozoril tudi na veliko število migrantov v Bosni in Hercegovini ter Srbiji, zaradi česar lahko v prihodnjih mesecih pričakujemo dodatno povečanje migracijskega pritiska na zunanjo schengensko mejo s Hrvaško. Poudaril je tudi, da so v Sloveniji trenutne namestitvene kapacitete za prosilce za mednarodno zaščito polne. Zaradi teh razlogov Slovenija trenutno ne more pomagati Malti pri premestitvi oseb. Na koncu je minister Hojs še izrazil pričakovanje, da bo Evropska komisija v kratkem ponudila rešitve za tovrstne situacije v okviru novega pakta o azilu in migracijah.