Skoči do osrednje vsebine

Sproščanje ukrepov v pravosodju, devetošolci nazaj v šole

Na novinarski konferenci glede aktualnega stanja epidemije bolezni COVID-19 sta sodelovala ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič in vladni govorec Jelko Kacin.

Ministrica za pravosodje Kozlovič

Ministrica za pravosodje Kozlovič | Avtor Nebojša Tejić, STA

Normalizacija razmer v pravosodju s 1. junijem

Vlada je včeraj sprejela sklep o prenehanju razlogov za začasne ukrepe v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami za obvladovanje širjenja nalezljive bolezni COVID-19, v skladu s tem bodo začasni ukrepi, sprejeti na tej podlagi, veljali le še do 31. maja.

Ministrica Kozlovič je pojasnila, da sprejeti sklep omogoča začetek normalnega delovanja vseh pravosodnih organov s 1. junijem. Opozorila je, naj bodo ljudje pozorni vsak na svojo situacijo, v kateri se nahajajo v postopkih v okviru pravosodja.

Stanje glede sodnih rokov je predstavila prek štirih situacij:

  • v nujnih zadevah so roki ves čas tekli, tako procesni kot materialni
  • v zadevah, ki so se opravljale pred 29. marcem, so se roki z 29. marcem prekinili in se bodo s 1. junijem nadaljevali. Torej ne tečejo znova, temveč se nadaljujejo in se iztečejo z dnem, ki velja v dotičnih primerih. 
  • Roki za nenujne zadeve, ki so se izvajale v času epidemije, niso tekli. Ti začnejo teči 1. junija. 
  • Izjema je področje insolvenc. V teh primerih so roki za poslovodstva podaljšani, da lahko določena dejanja opravijo v naslednjih treh mesecih. Ta ukrep je ščitil tiste družbe in podjetja, ki so prišla v težak poslovni položaj zaradi epidemije in imajo s podaljšanjem rokov možnost, da v naslednjih mesecih konsolidirajo svoje poslovanje.

Ob sproščanju ukrepov v okviru pravosodja so se predstavniki ministrstva srečali z NIJZ in pregledali izhodno strategijo ob prenehanju ukrepov. Dorekli so navodila za vse oblike sodišč. Za stranke je potrebna uporaba zaščitnih mask. Potrebno bo tudi vzdrževanje ustrezne socialne razdalje. Namestili so nekaj zaščitnih pregrad, sodniki bodo uporabljali maske, prostore bodo ustrezno zračili. 

Devetošolci nazaj v šolske klopi

Vladni govorec Jelko Kacin je ob koncu novinarske konference tudi spomnil, da se s ponedeljkom, 25. maja, v šolske klopi vračajo devetošolci. Ker se epidemiološka slika še naprej umirja, bo vlada v naslednjem tednu odločala o možnosti, da bi se v šole vrnili učenci druge in tretje triade. O ugotovitvah prvega tedna po odprtju šol in vrtcev ter o vračanju preostalih učencev v šole bosta v ponedeljek na novinarski konferenci spregovorila direktor zavoda za šolstvo Vinko Logaj in glavni epidemiolog NIJZ-ja Mario Fafangel.

***

Po aktualnih podatkih je bilo v Sloveniji včeraj hospitaliziranih le še 21 bolnikov z virusom COVID-19, med njimi pa le še štirje taki, ki so hudo bolni. Testiranja niso, kot že večkrat v tem tednu, potrdila nobene nove okužbe, nihče od obolelih ni umrl.

Posnetek novinarske konference

Iskalnik