Skoči do osrednje vsebine

Sproščanje ukrepov v pravosodju, devetošolci nazaj v šole

Na novinarski konferenci glede zdajšnjega stanja epidemije bolezni covid-19 sta sodelovala ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič in vladni govorec Jelko Kacin.
Ministrica za pravosodje Kozlovič

Ministrica za pravosodje Kozlovič | Avtor: Nebojša Tejić, STA

Normalizacija razmer v pravosodju s 1. junijem

Vlada je včeraj sprejela sklep o prenehanju razlogov za začasne ukrepe v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami za obvladovanje širjenja nalezljive bolezni covid-19, v skladu s tem bodo začasni ukrepi, sprejeti na tej podlagi, veljali le še do 31. maja.

Ministrica Kozlovič je pojasnila, da sprejeti sklep omogoča začetek normalnega delovanja vseh pravosodnih organov s 1. junijem. Opozorila je, naj bodo ljudje pozorni vsak na svojo situacijo, v kateri so glede postopkov v okviru pravosodja.

Ob sproščanju ukrepov v okviru pravosodja so se predstavniki ministrstva srečali z NIJZ in pregledali izhodno strategijo ob prenehanju ukrepov. Dorekli so navodila za vse oblike sodišč. Za stranke je potrebna uporaba zaščitnih mask. Potrebno bo tudi vzdrževanje ustrezne razdalje. Namestili so nekaj zaščitnih pregrad, sodniki bodo uporabljali maske, prostore bodo ustrezno zračili.

***

Stanje glede sodnih rokov:

  1. V nujnih sodnih zadevah so roki, tako procesni kot materialni, tekli ves čas trajanja ukrepov za preprečevanje širjenja nalezljive bolezni COVID-19, pri čemer je treba opozoriti, da se je obseg zadev, ki so se obravnavale kot nujne, na podlagi odredb predsednika Vrhovnega sodišča RS v tem času spreminjal.
  2. V nenujnih zadevah, ki so jih sodišča prejela v obravnavanje pred 16. marcem, je bil tek procesnih rokov na podlagi Odredbe predsednika Vrhovnega sodišča RS s 16. marcem prekinjen in se bo nadaljeval s 1. junijem – ti roki torej ne začnejo teči znova, temveč se njihov tek nadaljuje do izteka.
  3. Na podlagi ZZUSUDJZ, ki je začel veljati 29. marca, je bil zadržan tek vseh (sodnih) rokov v vseh nenujnih zadevah – poleg procesnih (ki so bili že prekinjeni z navedeno Odredbo predsednika Vrhovnega sodišča RS) tako tudi materialni roki od 29. marca dalje niso tekli. S 1. junijem pa se nadaljuje tek vseh rokov, tako materialnih kot procesnih.
  4. Določene izjeme so na področju postopkov zaradi insolventnosti, v katerih so roki glede določenih obveznosti poslovodstva in drugih organov družbe podaljšani tako, da lahko ti določena dejanja opravijo v naslednjih treh mesecih – ta ukrep ščiti tiste gospodarske subjekte, ki so prišli v težak poslovni položaj prav zaradi epidemije in jim podaljšanje rokov omogoča, da v naslednjih mesecih konsolidirajo svoje poslovanje.

Devetošolci nazaj v šolske klopi

Vladni govorec Jelko Kacin je ob koncu novinarske konference tudi spomnil, da se s ponedeljkom, 25. maja, v šolske klopi vračajo devetošolci. Ker se epidemiološka slika še naprej umirja, bo vlada v naslednjem tednu odločala o možnosti, da bi se v šole vrnili učenci druge in tretje triade. O ugotovitvah prvega tedna po odprtju šol in vrtcev ter o vračanju preostalih učencev v šole bosta v ponedeljek na novinarski konferenci govorila direktor zavoda za šolstvo Vinko Logaj in glavni epidemiolog NIJZ Mario Fafangel.

***

Po aktualnih podatkih je bilo v Sloveniji včeraj hospitaliziranih le še 21 bolnikov s koronavirusom, med njimi pa so le še štirje taki, ki so hudo bolni. Testiranja niso, kot že večkrat v tem tednu, potrdila nobene nove okužbe, nihče od obolelih ni umrl.

Posnetek novinarske konference