Skoči do osrednje vsebine

Minister Jernej Vrtovec obiskal Nuklearno elektrarno Krško

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je bil v družbi državnega sekretarja Blaža Košoroka na delovnem obisku v družbah GEN energija in Nuklearna elektrarna Krško.

Z generalnim direktorjem GEN energije Martinom Novšakom in predsednikom uprave Nuklearne elektrarne Krško je spregovoril predvsem o aktualnih razmerah in aktivnostih obeh družb ter o pomenu zanesljive in konkurenčne oskrbe z električno energijo, ki nam jo zagotavlja Nuklearna elektrarna Krško.

»Slovenija je in bo država z jedrsko opcijo. Imamo Nuklearno elektrarno Krško, ki proizvede približno eno tretjino vse električne energije v Sloveniji. Jedrska energija nam zagotavlja varno in zanesljivo energijo z majhnimi vplivi na okolje,« je ob robu ogleda Nuklearne elektrarne Krško dejal minister Jernej Vrtovec.

Minister je poudaril, da je temeljno vodilo ministrstva pri razmišljanju o ohranjanju jedrske opcije v Sloveniji odlično in varno obratovanje in delovanje jedrskih objektov v Sloveniji ter priprava usmeritev za odločitev o prihodnji rabi jedrske energije. »V prihodnosti bomo morali narediti vse potrebne ekonomske in druge strokovne analize ter aktivnosti. Šele na podlagi vseh ocen bo mogoče najpozneje do leta 2027 sprejeti odločitev glede izgradnje nove jedrske elektrarne,« je bil jasen minister.

Minister se je zavzel za čim hitrejši začetek izgradnje skladišča za nizko in srednje radioaktivne odpadke v Vrbini, ki se zaradi dolgotrajnega postopka pri pridobivanju okoljevarstvenega soglasja ter postopka čezmejne presoje vplivov na okolje še ni začel. »Država mora biti učinkovita, zato ne smemo dopustiti, da se nekateri projekti nerazumno dolgo vlečejo. Prav zaradi tega bomo morali s spremembo zakonodaje pospešiti postopke umeščanja v prostor vseh infrastrukturnih projektov,« je še dejal minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec.