Skoči do osrednje vsebine

Telefonski pogovor zunanjega ministra dr. Logarja s kanadskim zunanjim ministrom Champagnom

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar in minister za zunanje zadeve Kanade François-Philippe Champagne sta v današnjem telefonskem pogovoru izmenjala stališča o nacionalnih ukrepih pri spopadanju s krizo COVID-19. Poudarila sta pomen kohezivnosti in usklajenega delovanja v transatlantskih odnosih ter širše v mednarodni skupnosti. Strinjala sta se, da je učinkovito odzivanje multilateralnih organizacij v teh okoliščinah ključno. Državi podpirata predlog neodvisne in celovite ocene odzivanja WHO na pandemijo COVID-19.
Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar in kanadski zunanji minister François-Philippe Champagne

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar in kanadski zunanji minister François-Philippe Champagne | Avtor: STA/splet

Ministra sta potrdila obojestranski interes za tesnejše sodelovanje med Slovenijo in Kanado, ki sta zaveznici v Natu in odlično sodelujeta v Natovi okrepljeni prednji prisotnosti v Latviji. Slovenijo in Kanado povezuje tudi podoben pogled na številna aktualna mednarodna vprašanja, saj delita skupne vrednote, kot so spoštovanje človekovih pravic, demokratičnih načel in vladavine prava. Državi močno povezuje številčna slovenska skupnost v Kanadi.


Ministra sta posebej izpostavila priložnosti na področju gospodarstva, ki jih prinaša Celovit gospodarski in trgovinski sporazum med EU in Kanado. Implementacija sporazuma, ki je v začasni veljavi, dokler ratifikacijski postopki v državah članicah EU niso zaključeni, odpira številne nove možnosti za krepitev trgovinske in gospodarske izmenjave.


Ministra sta se dogovorila tudi o izmenjavi obiska, ko bodo razmere do dopuščale.