Skoči do osrednje vsebine

Mnistrica dr. Pivec na obisku v največji pekarni Žita

Ministrica dr. Aleksandra Pivec je danes v Mariboru obiskala Žitovo največjo pekarno. Ogledala si je proizvodnjo, predsednik sekcije za pekarstvo pri GZS, generalni direktor Skupine Žito Janez Bojc pa je ministrico seznanil tudi s stanjem v panogi pekarstva, tudi v luči posledic epidemije Covid-19.

V času epidemije Covid-19 je živilska industrija s svojimi zaposlenimi skrbela za nemoteno proizvodnjo prehranskih živil in s tem zagotavljala prehranske produkte potrošnikom. Eden izmed pomembnih delujočih sektorjev v tem času je bila pekarska industrija, ki je potrošnikom zagotavljala osnovno prehransko živilo, kruh in druge pekovske izdelke.

Ministrica dr. Aleksandra Pivec je ob robu obiska izpostavila, da so v teh izrednih razmerah, v katerih so bili pogoji dela posebej zahtevni, zaposleni v pekarski industriji, na čelu s podjetjem Žito kot največjim podjetjem v panogi, odigrali pomembno vlogo v času ukrepov, saj je bila oskrba prebivalcev z osnovnimi živili v trgovinah ves čas nemotena. »Delo v večih izmenah, prilagoditve proizvodnje potrebam in zagotavljanje nemotene oskrbe ravno v teh razmerah kaže na strateški pomen pekarskega sektorja znotraj slovenske agroživilske panoge in tako ga je potrebno tudi obravnavati. Kot inovativna, konkurenčna, razvojno usmerjena veja prehrambne industrije, ki uspešno prodira tudi na tuje trge, ima pomemben multiplikativen učinek tudi na kmetijstvo, zato je prav, da ji na ministrstvu in v vladi prisluhnemo tudi v sklopu tretjega zakonodajnega paketa za blažitev posledic korona ukrepov. Samozadostnost in skrb za samooskrbo sta kot postulata pomembno dodatno vzniknila ravno v času korona ukrepov, pri čemer sta se prehrambna in v njej pekarska dejavnost pokazali kot pomemben most med kmetijskimi ukrepi in razmislekom o podpori proizvodnje v tej panogi v prihodnje,« je še izpostavila ministrica. Ob tem je dodala, da MKGP spodbuja vzpostavitev sheme kakovosti IK (Izbrana kakovost), s katero bo lahko ministrstvo izvajalo promocijske aktivnosti tudi za pekarski sektor. Dodala je tudi, da tudi podjetja v sektorju pekarstva lahko  koristijo vse ukrepe za pomoč gospodarstvu iz prvega in drugega paketa pomoči kot posledica epidemije COVID-19.

Generalni direktor Skupine Žito Janez Bojc je kot predsednik sekcije za pekarstvo pri GZS ministrico seznanil s stanjem v panogi. Predstavil ji je tudi podjetje Žito, ki je v času epidemije odigralo pomembno vlogo za potrošnike. »Pozdravljamo dosedanje vladne zakonske pakete za blažitev posledic korona ukrepov ob epidemiji. Ti so našemu podjetju delno pomagali prebroditi to obdobje na področju prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, pokrivanja bolniških nadomestil do 30 dni in refundacije kriznega dodatka invalidom. Prav tako tudi ukrep financiranja skrajšanega delovnega časa v sklopu 3. protikorona paketa«.