Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar imenovan za kontaktnega ministra za pobudo Tri morja

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Pobuda Tri morja je forum 12 držav članic Evropske unije, ki so geografsko umeščene v srednji in vzhodni Evropi med Jadranskim, Baltskim ter Črnim morjem – Avstrija, Bolgarija, Češka, Estonija, Hrvaška, Latvija, Litva, Madžarska, Poljska, Romunija, Slovaška in Slovenija.

Cilj pobude je podpirati regionalni dialog in povezovati države na osi sever-jug. Središče pa so dodatne investicije v gospodarstvo, transportno povezljivost, energetsko infrastrukturo ter digitalne komunikacije v regiji.

Sodelovanje v pobudi Tri morja je tako eno izmed sredstev uresničevanja Strategije zunanje politike RS, ki med drugim opredeljuje potrebo po povezovanju s skupinami in posameznimi državami članicami EU s podobnimi interesi, krepitvi sodelovanja s sosednjimi državami, državami Srednje Evrope in okrepitev stikov z ZDA. Z aktivnim sodelovanjem v Pobudi Slovenija sporoča, da je zanesljiva članica transatlantskega zavezništva.

Pri tem ima posebno mesto sodelovanje na gospodarskem področju, vključno s krepitvijo prometnih povezav. Upoštevaje energetsko in prometno strategijo države, zunanja politika oblikuje zavezništva in krepi politične stike po geopolitičnih oseh, ki dolgoročno zagotavljajo zanesljivo energetsko oskrbo in kakovostne prometne poti.