Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Pivec: »Svetovni dan čebel naj bo tudi dan ozaveščanja o pogojih za delo čebelarjev in reševanju problematike preživetja čebel«

Na sedežu Čebelarske zveze Slovenije v Lukovici je v okviru tretje obeležitve svetovnega dne čebel v Sloveniji, potekala slavnostna seja Čebelarske zveze Slovenije. Čebelarski dogodek, ki je bil prvotno planiran v Dolenjskih Toplicah, je zaradi posledic epidemije Covid-19 potekal v ožjem krogu udeležencev. Seje so se udeležili predstavniki čebelarjev, lokalnih skupnosti, diplomacije ter drugih, ki so bili vključeni v projekt svetovnega dne čebel. S strani ministrstva se je dogodka udeležila ministrica dr. Aleksandra Pivec, ki je v nagovoru poudarila pomen čebelarstva in vlogo države pri podpori te pomembne panoge.

Čebelarska zveza Slovenije je kot pobudnica razglasitve svetovnega dne čebel, tretjič po vrsti, organizirala dogodek v počastitev tega dne. Na seji so spregovorili predsednik Čebelarske zveze Slovenije (ČZS) Boštjan Noč, podpredsednik svetovne čebelarske organizacije Apimondie Peter Kozomus, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec, vodja projekta svetovni dan čebel do razglasitve mag. Dejan Židan in vodja poskusnega sadovnjaka Brdo pri Lukovici Roman Mavec.

Ministrica dr. Aleksandra Pivec je v svojem nagovoru najprej opozorila, naj bo svetovni dan čebel dan ozaveščanja o pogojih za delo čebelarjev in reševanju problematike preživetja čebel. »Zato je pomembna prednostna naloga, ki jo je potrebno permanentno izvajati, dvigovanje ravni ozaveščenosti o pomenu čebel za človeštvo. Svetovni dan čebel naj bo tudi dan ozaveščanja o pogojih za delo čebelarjev in reševanju problematike preživetja čebel.«

Slavnostni govorec prireditve je bil predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč. Vse zbrane je opomnil, da »delo s čebelami ni samo delo, je namreč posebno poslanstvo.« Podpredsednik svetovne čebelarske organizacije Apimondie Peter Kozmus je govoril o pomenu čebel: »Potrebna je akcija in preiti je treba od besed z dejanjem. Samo skupaj lahko izboljšamo okolje. Pomagajmo preživeti čebelam in skupaj bomo živeli v bolj zdravem in lepšem okolju.« Na slovesnosti je spregovoril tudi vodja projekta svetovni dan čebel do razglasitve mag. Dejan Židan, ki je spomnil na dan, ko se je začela pot razglasitve svetovnega dne čebel. »To je bila izjemna zmaga Slovenije, do katere smo prišli tako, da smo proti svetu nastopili enotno.« Vodja poskusnega sadovnjaka Brdo pri Lukovici Roman Mavec je spomnil, da so za kmetijstvo nujno potrebne čebele, a je treba biti pri kmetovanju, predvsem pri uporabi fitofarmacevtskih sredstev zelo pazljiv prav zaradi čebel.