Skoči do osrednje vsebine

Mednarodna konferenca FAO ob svetovnem dnevu čebel

Ob današnjem svetovnem dnevu čebel je osrednja obeležitev zaradi epidemije s koronavirusom Covid-19 potekala virtualno. Mednarodno konferenco je organizirala Organizacija ZN za hrano in kmetijstvo FAO, skupaj z Mednarodno čebelarsko zvezo Apimondio in Kitajsko akademijo za kmetijske vede ob podpori Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. S konferenco, ki je imela naslov »Bee Engaged« (Angažiraj se za čebele) so opozorili na pomen angažiranosti in dejanj vseh za ohranjanje čebel in drugih opraševalcev. Slovenijo je zastopala ministrica dr. Aleksandra Pivec, ki je v nagovoru izpostavila, da čebele in ostali opraševalci predstavljajo neprecenljivo vrednost za človeštvo, med drugim so izrednega pomena za uspešno in trajnostno kmetijsko proizvodnjo. Na konferenci so med drugim sodelovali tudi Generalni direktor FAO, predsednik Kitajske akademije za kmetijske vede in predsednik Apimondie.
Ministrica za računalnikom

Ministrica dr. Aleksandra Pivec | Avtor: MKGP

Ministrica dr. Pivec: »Vsak od nas lahko veliko prispeva že z manjšo spremembo vsakdanjih navad«

Z današnjo konferenco so organizatorji opozorili na pomen angažiranosti vseh na področju zaščite čebel. Spodbudili so  k dejanjem države, organizacije, raziskovalne in izobraževalne institucije, civilne družbe, zasebni sektor, kmete, čebelarje in vse posameznike. Generalni direktor FAO Qu Dongyu je poudaril, da brez čebel ne bi bilo našega planeta, kot ga poznamo. Izpostavil je pomen čebel in čebelarjev ne samo za prehrano, kmetijstvo in okolje ampak so pomembne tudi v medicini, pomembne so za trajnostni razvoj in tudi za to, da se od jih učimo vsega, tudi arhitekture, adaptacije in socialnih veščin, saj so na svetu dlje kot ljudje.

Ministrica dr. Aleksandra Pivec je v svojem govoru poudarila, da je tema letošnje obeležitve izredno pomembna, ker nas spodbuja in nagovarja, da preidemo od besed k dejanjem. »Vsak od nas lahko veliko prispeva že z manjšo spremembo vsakdanjih navad!« Povedala je še, da čebele in ostali opraševalci predstavljajo neprecenljivo vrednost za človeštvo, med drugim so izrednega pomena za uspešno in trajnostno kmetijsko proizvodnjo ter da je od opraševanja je odvisnih več kot  80 % glavnih poljščinah, ki se gojijo za prehrano ljudi v Evropi oziroma več kot 70 % na svetovni ravni. »V Sloveniji se pomena čebel in čebelarstva dobro zavedamo. Čebelarstvo je del naše bogate zgodovine in kulturne dediščine, kranjska čebela pa eden od nacionalnih simbolov, na katere smo zelo ponosni, kar se zrcali v skrbi za celostno podporo slovenskemu čebelarstvu.«