Skoči do osrednje vsebine

Jutri praznujemo svetovni dan čebel

Jutri, v sredo, 20. maja bomo tretjič praznovali svetovni dan čebel. 20. decembra 2017 je Generalna skupščina OZN za pobudo Čebelarske zveze Slovenije, s pomočjo Republike Slovenije, Organizacije ZN za hrano in kmetijstvo (FAO) in široke mednarodne podpore razglasila 20. maj za svetovni dan čebel. Zaradi epidemije Covid-19 bo tretja mednarodna obeležitev Svetovnega dne čebel z naslovom »Bee Engaged« (Angažiraj se za čebele) potekala virtualno. V drugem delu bo, popoldne, v počastitev čebelam na sedežu Čebelarske zveze Slovenije še slavnostna seja ob praznovanju svetovnega dne.

20. maj - svetovni dan čebel | Avtor: MKGP

Naslov mednarodne konference obeležitve je »Bee Engaged« (Angažiraj se), s katero FAO kot organizator dogodka opozarja na pomen angažiranosti in spodbuja k dejanjem države, organizacije, raziskovalne in izobraževalne institucije, civilne družbe, zasebni sektor, kmete, čebelarje in vse posameznike. Glavnemu sporočilu te konference se bo pridružila tudi ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec: »Angažirajte se za čebele« (»Bee Engaged«), tema letošnje obeležitve, je pomembna, ker nas spodbuja in nagovarja, da preidemo od besed k dejanjem: tako države, mednarodne in druge organizacije, raziskovalne in izobraževalne institucije, civilna družba, zasebni sektor, kmetje in čebelarji, kot tudi vsak posameznik. Vsak od nas lahko veliko prispeva že z manjšo spremembo vsakdanjih navad!«

Glavni namen svetovnega dne čebel je ozaveščanje svetovne javnosti o pomenu čebel in ostalih opraševalcev za človeštvo, v luči prehranske varnosti in globalne odprave lakote ter skrbi za okolje in biotsko raznovrstnost.

Jutri bo ministrica dr. Pivec na konferenci med drugim izpostavila, da je v Sloveniji čebelarstvo del zgodovinske in kulturne dediščine, kranjska čebela pa eden od nacionalnih simbolov. »Pomena čebel in čebelarstva se na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dobro zavedamo. Evropski programi ukrepov na področju čebelarstva se dobro izvajajo. Podpiramo delovanje javne svetovalne službe v čebelarstvu, ki, poleg skrbi za ohranitev kranjske čebele in tehnološke podpore čebelarjem, ozavešča tudi širšo javnost o pomenu čebel, predvsem pa deluje na področju izobraževanja in usposabljanja.«

Razglasitev svetovnega dne čebel je uspeh Slovenije kot celote, več vladnih in nevladnih institucij ter diplomacije. S praznovanjem svetovnega dne čebel želimo najširšo javnost opozoriti na dejstvo, da so čebele za naše preživetje na tem planetu izredno pomembne, v mnogih državah in regijah so zaradi različnih vzrokov, najbolj zaradi podnebnih sprememb, zelo ogrožene. Čebele potrebujejo čist zrak, vodo in čisto okolje v širšem smislu, zato moramo ohraniti okolje. Zavedati se moramo, da je vloga posameznika za ohranitev čebel in ostalih opraševalcev ključna.

Popoldne ob 17. uri bo na sedežu Čebelarske zveze Slovenije, ki je bila pobudnica razglasitve svetovnega dne čebel slavnostna seja ob 3. praznovanju. Seje se bo udeležila tudi ministrica dr. Pivec, poleg nje pa bosta spregovorila tudi mag. Dejan Židan, vodja projekta svetovni dan čebel do razglasitve in Roman Mavec, vodja poskusnega sadovnjaka Brdo pri Lukovici. Osrednji govorec bo predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč.

 

Napoved jutrišnjih dogodkov:

Ministrica dr. Aleksandra Pivec bo prisotna na obeh dogodkih:

12:00   Mednarodna virtualna konferenca »Bee Engaged« (Angažiraj se za čebele)

Dogodek bo potekal od 12:00 do 13:30.

Na dogodku bodo sodelovali: Qu Dongyu – generalni direktor FAO, dr. Aleksandra Pivec – ministrica MKGP, Tang Huajun – predsednik Kitajske akademije za kmetijske vede, Jeff Pettis – predsednik Apimondie ter drugi nastopajoči s strokovnimi prispevki ter zgodbami s terena. Predvidena je tudi diskusija.

Pridružite se na povezavi.

Registracija.  

 

17:00   Slavnostna seja ob 3. praznovanju svetovnega dne čebel

Organizator dogodka je Čebelarska zveza Slovenije. Vabljeni govorci:

  • Boštjan Noč, predsednik Čebelarske zveze Slovenije,
  • Aleksandra Pivec, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano,
  • Dejan Židan, vodja projekta svetovni dan čebel do razglasitve,
  • Roman Mavec, vodja poskusnega sadovnjaka Brdo pri Lukovici.

Dogodek bo prenašan v živo (prenos FB MKGP in FB SDČ) 

Lokacija: Čebelarska zveza Slovenije, Brdo 8, 1225 Lukovica

 

Več informacij o svetovnem dnevu čebel:

Spletno mesto svetovni dan čebel
Svetovni dan čebel FAO
Facebook stran svetovni dan čebel

Podrobnejše informacije / dogovori za izjave:

Luka Kočevar, gsm: +386 41 / 495 163; e-naslov: pr.mkgp@gov.si