Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar z danskim kolegom Kofodom o ukrepih za izhod iz krize ob Covid 19, sodelovanju med državama ter pomenu schengna

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar in minister za zunanje zadeve Danske Jeppe Kofod sta v današnjem pogovoru preko videokonference izrazila zadovoljstvo nad odličnimi odnosi med državama, članicama EU in zaveznicama v Natu. Zavzela sta se za nadaljnjo krepitev vsestranskega sodelovanja in posebej izpostavila priložnosti na področju gospodarstva, s poudarkom na t. i. zelenem gospodarstvu. Potrdila sta obojestranski interes za tesnejše sodelovanje, tudi v kontekstu predsedovanja Slovenije Svetu EU v drugi polovici prihodnjega leta.

Ministra sta osrednjo pozornost namenila izmenjavi stališč o nacionalnih ukrepih in ukrepih na ravni EU pri spopadanju s krizo Covid-19. Poudarila sta pomen obveščanja in usklajevanja glede omejitvenih ukrepov med državami članicami EU in se zavzela za sprejem nujno potrebnih spodbud za ponoven zagon evropskega gospodarstva. Minister dr. Logar je pri tem predstavil stališča Slovenije v podporo ambicioznemu pristopu tako k posebnemu skladu za okrevanje kot večletnemu finančnemu okviru.

Ministra sta izmenjala poglede tudi na delovanje schengenskega območja, širitev EU in vprašanje migracij. Minister dr. Logar je izpostavil, da se Slovenija zavzema za polno delujoč Schengen in da podpira celostni pristop pri obravnavanju migracijske problematike. Ministra sta se dotaknila tudi širitvenega procesa, ki m bo Slovenija še naprej posvečala pozornost, še posebej seveda v času svojega predsedovanja Svetu EU.