Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Gašper Dovžan na virtualnem srečanju držav Srednjeevropske pobude (SEP) o pomenu regionalnega sodelovanja v času pandemije COVID-19

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar Gašper Dovžan se je zaradi zadržanosti predsednika vlade Janeza Janše in zunanjega ministra dr. Anžeta Logarja udeležil virtualnega srečanja predstavnikov držav članic SEP. 31. vrh SEP je bil namenjen razpravi o stanju, ukrepih in regijskem sodelovanju v času pandemije COVID-19.
Državni sekretar Gašper Dovžan

Državni sekretar Gašper Dovžan

Državni sekretar Dovžan je na današnjem virtualnem vrhu SEP sodelujoče obvestil "o uspešnosti ukrepov v Sloveniji za zajezitev epidemije COVID-19 in jih obvestil, da je Slovenija na osnovi epidemioloških kazalnikov, ki kažejo, da se virus umirja, epidemijo COVID-19 preklicala. Izpostavil je, da v Sloveniji še vedno ostajajo v veljavi splošni in posebni ukrepi, ki jih je država sprejela za zajezitev epidemije". Hkrati je državni sekretar Dovžan sodelujoče obvestil," da je v Sloveniji spremenjen režim glede karantene, ki vstopu v RS obveznost karantene odpravlja za vse osebe, ki imajo v državah EU stalno ali začasno prebivališče ter nimajo znakov bolezni. Karantena še vedno velja za tiste, ki v Slovenijo prihajajo iz tretjih držav".


Državni sekretar Dovžan je izpostavil, da kljub ukrepom sproščanja, ki so v Sloveniji mogoči glede na najboljšo epidemiološko sliko v Evropi, "Slovenija poudarja pomen evropske solidarnosti in celovitosti skupnega evropskega notranjega trga ter usklajenost ob ukrepih sproščanja ter ponovnega zagona evropskega gospodarstva".


Slovenija je močna zaveznica regionalnega sodelovanja, pomoči in prenosa znanja v času COVID-19 pandemije ter sodelovanja na bilateralni ravni. Nobena oddaljena država ne more nadomestiti sodelovanja, ki je v času krize potrebno med neposrednimi sosedi in v širši regiji. Ob tej priložnosti se je državni sekretar Dovžan "zahvalil za odlično sodelovanje med Slovenijo, Hrvaško, Romunijo, Bolgarijo in Severno Makedonijo, v prvih tednih COVID-19 epidemije, ko so se države v regiji dogovorile o vzpostavitvi humanitarnih koridorjev, ki so pomagali ljudem nazaj domov in blagu do končnih potrošnikov. Pomembno obliko solidarnosti predstavlja tudi donacija zaščitne opreme med državami članicami SEP."


Črnogorsko predsedstvo SEP je današnje virtualno srečanje organiziralo v sodelovanju z regionalnim uradom Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) za Evropo, Evropsko komisijo (EK) in Evropsko banko za razvoj (EBRD). Poleg gostitelja, predsednika vlade Črne gore, se je udeležilo sedem predsednikov vlad, trije podpredsedniki vlad, štirje zunanji ministri in trije državni sekretarji, generalni sekretar SEP, Roberto Antonione, komisar za sosedsko politiko in širitev Oliver Varhelyi, predsednik EBRD Suma Chakrabarti in regionalni generalni direktor WHO Hans Henri P Kluge.

Srečanju SEP je sledila skupna izjava