Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Pivec: »Na turistične kmetije je treba privabiti slovenskega gosta«

Dol pri Ljubljani – Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec se je udeležila novinarske konference Združenja turističnih kmetij Slovenije. V bližajoči se počitniški sezoni se bodo zaradi epidemije s koronavorusom COVID-19 spremenile marsikatere možnosti in navade preživljanja prostega časa. Turistične kmetije kljub epidemiji ponujajo možnosti za preživljanje dopusta.

Na novinarski konferenci so poleg ministrice dr. Pivec sodelovali še predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Cvetko Zupančič in predsednik Združenja turističnih kmetij Slovenije Matija Vimpolšek.

Ministrica je uvodoma poudarila, da je epidemija s koronavirusom COVID-19 dodobra posegla v naša življenja in spremenila vse predhodno zastavljene cilje, navade in celo tradicije. »Kar je bilo pred epidemijo spontan del našega vsakdana in začrtanih ciljev, bo po koncu epidemije vse drugače. A življenje na kmetijah se v času strogih varnostnih ukrepov le ni ustavilo. Ukrepi so spremenili rutino, a obdelava polj in proizvodnja hrane ni zastala. Drugače je bilo za turistične kmetije, ki so s pojavom koronavirusa, zapiranjem meja in z omejitvami gibanja izgubile goste, s tem pa tudi ključni del svojega zaslužka.« Spomnila je tudi na ukrepe, ki jih je Vlada RS sprejela v v okviru prvega protikorona paketa v Zakonu za blažitev posledic epidemije COVID-19 pomislila tudi na turistične kmetije. »Cilj interventnih zakonov in odlokov je bil preprečitev posledic kriznih razmer v državi na področju kmetijstva, gozdarstva in prehrane ter ribištva, zato so bili vanje vključeni ukrepi, s katerimi smo na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano naslovili tudi težave kmetij. Eden od ključnih ukrepov vlade je bila tako finančna pomoč za nosilce ali člane kmetije, pri katerih je bila potrjena okužba z virusom COVID-19. Ti so bili upravičeni do mesečne finančne pomoči za čas trajanja nezmožnosti za delo. V zakonu smo opredelili tudi finančno pomoč zaradi izpada dohodka vsem nosilcem in članom kmetije, ki opravljajo dopolnilno dejavnost na kmetiji ter so utrpeli izpad dohodka zaradi prepovedi opravljanja dejavnosti.«

Ministrica je še omenila, da se bodo v PKP3, ki je namenjen zagonu gospodarstva poskusili dogovoriti tudi za ukrepe, ki bodo v še dodatno pomoč turističnim kmetijam, ki so doživele velik izpad pri svoji dopolnilni dejavnosti.

Za konec je ministrica vse zbrane še spomnila, da bo predvidevamo v začetku junija objavljen javni razpis za podukrep 6.4 Podpora za naložbe v vzpostavitev in razvoj nekmetijskih dejavnosti. »Podpora iz tega podukrepa bo namenjena naložbam v širok spekter dejavnosti, med drugim tudi trgovino, storitvene dejavnosti, ohranjanje narave in kulturne dediščine ter ne nazadnje turizem. Za ta podukrep je v okviru PRP 2014-2020 na voljo 15 mio €.«

Na novinarski konferenci je spregovoril tudi predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Cvetko Zupančič. Poudaril je, da njihov namen ni živeti od ukrepov ampak od dela, ki ga opravljajo na kmetijah. Predsednik Združenja turističnih kmetij Slovenije Matija Vimpolšek je povedal, da je preživljanje časa na kmetijah bolj varno, ker te kmetije delajo v manjših kapacitetah in je lažje ohranjati socialno distanco.

Sicer so lani na turističnih kmetijah v Sloveniji ustvarili skupaj 252.625 nočitev. S turizmom se ukvarja 900 kmetij, 500 jih ponuja prenočišče, 100 je vinotočev in nekaj osmic.