Skoči do osrednje vsebine

Minister sprejel madžarsko veleposlanico

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs se je danes, 12. maja 2020, srečal z veleposlanico Madžarske Edit Szilágyiné Bátorfi.
Veleposlanica Madžarske Edit Szilagyine Batorfi in notranji minister Aleš Hojs stojite pred zastavami v sejni sobi.

Veleposlanica Madžarske Edit Szilagyine Batorfi in notranji minister Aleš Hojs

Minister se je gostji zahvalil za konstruktivno sodelovanje, s katerim smo nadgradili že tako dobre odnose med državama na vseh področjih delovanja ministrstva in policije. Madžarska je pomembna partnerica in prijateljska država, sodelovanje med policijama pa je intenzivno na vseh ravneh. Minister je veleposlanico seznanil z aktualnimi informacijami o migracijah v Sloveniji in regiji. Število nezakonitih prehodov iz Madžarske v Slovenijo in obratno je sicer skoraj zanemarljivo, vendar pa z zaskrbljenostjo spremljamo dogajanje v zvezi s povečanim migracijskim tokom in se zavedamo težavnosti razmer. Kot je dejal Hojs, dobivamo zaskrbljujoče informacije o migracijski situaciji v nekaterih državah iz regije Zahodnega Balkana. To nas skrbi, saj je povezano tudi z velikimi varnostnimi tveganji.

Veleposlanica in minister sta se pogovarjala tudi ukrepih zaradi epidemije koronavirusa. Pri tem je Hojs razmere v Sloveniji ocenil kot zadovoljive in tako smo nekatere ukrepe že lahko sprostili. Izpostavil je željo Slovenije po dobrem sodelovanju z vsemi sosednjimi državami pri odpravljanju ukrepov, povezanih z epidemijo. Tu je nujno je, da se države predhodno obveščajo o sprejetih odločitvah in se pri tem usklajujejo.