Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar z nizozemskim zunanjim ministrom Blokom o dvostranskem sodelovanju in iskanju skupnih odzivov na pandemijo

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar je v današnjem telefonskem pogovoru z zunanjim ministrom Kraljevine Nizozemske Stefom Blokom izpostavil pomen Nizozemske kot pomembne gospodarske partnerice in politične zaveznice Slovenije. V ospredju pogovora so bili sodelovanje v pripravah na predsedovanje Svetu EU, medsebojno usklajevanje pri rahljanju ukrepov in iskanju skupnih odzivov za čimprejšnje gospodarsko okrevanje po pandemiji.

Ministra sta pozdravila odlične prijateljske in zavezniške odnose med državama, ki delita številna skupna stališča do ključnih vprašanj Evropske unije in njenega prihodnjega delovanja. Zavzela sta se za nadaljevanje pozitivnih gospodarskih trendov, ki Nizozemsko uvrščajo na 6. mesto tujih investitorjev v Sloveniji. Nizozemska je sicer deseta najpomembnejša zunanjetrgovinska partnerica Slovenije z blagovno menjavo v višini 1,6 milijarde evrov.

V ospredju pogovora obeh ministrov je bil prenovljen predlog večletnega finančnega okvira (VFO), ki ga trenutno pripravlja Evropska komisija, in s tem povezanega novega sklada za okrevanje. Minister dr. Logar se je zavzel za hiter dogovor o VFO, ki ga potrebujemo za soočanje s posledicami krize zaradi Covid-19. Pri tem je še posebej izpostavil pomen kohezijske politike za Slovenijo, tako v okviru VFO kot tudi v povezavi s Skladom za okrevanje.

Ministra sta spregovorila tudi izzivih predsedovanja Slovenije Svetu EU v drugi polovici prihodnjega leta in o razmerah v EU. Ministra sta se zavzela za tesno sodelovanje obeh držav v pripravah na predsedovanje, ki bo zaznamovano s soočanjem in odpravo posledic pandemije.

Minister dr. Logar je izpostavil pomen solidarnosti med članicami EU pri spopadanju s Covid-19 in medsebojnega usklajevanja pri rahljanju ukrepov za čimprejšnje gospodarsko okrevanje. Izpostavila sta pomen mednarodnega sodelovanja in iskanja skupnih odzivov na pandemijo.