Skoči do osrednje vsebine

Zgodovinski arhiv EU v Firencah pripravil razstavo v počastitev 70. obletnice Schumanove deklaracije

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Ob 70. obletnici Schumanove deklaracije je bila v Zgodovinskem arhiv EU v Firencah pripravljena razstava "Evropa in Evropejci 1950 - 2020".

Ob 70. obletnici Schumanove deklaracije je bila v Zgodovinskem arhivu EU v Firencah pripravljena razstava "Evropa in Evropejci 1950 - 2020". Razstava dokumentov, fotografij in zapisov je namenjena ozaveščanju o pomembnosti Schumanove deklaracije v zgodovini evropskega povezovanja in spodbujanju k razmišljanu o njenem pomenu v današnji Evropi in njeni prihodnosti. Razstava je v slovenskem jeziku dostopna na spletni strani Zgodovinskega arhiva EU.

Na predlog francoskega zunanjega ministra Robera Schumana ter vizije industrialca Jeana Monneta, je 9. maja 1950 je nastal dokument z vizijo skupne francoske in nemške proizvodnje premoga in jekla. Schumanova deklaracija izraža prepričanje, da bi bila skupni trg za premog in jeklo v pomoč evropskim gospodarstvom, ki so bila po vojni na kolenih.

Deklaracija odpira vrata vsem državam, ki želijo sodelovati. Evropa bo zgrajena s konkretnimi dosežki, ki bodo najprej ustvarili dejansko solidarnost. Ustanovitev Evropske skupnosti za premog in jeklo je okrepila cilj oblikovanja širšega notranjega trga z namenom povečanja gospodarske rasti in odpravo trgovinskih ovir med evropskimi državami. Evropski projekt se je razširil na gospodarstvo, kmetijstvo, okolje, socialna in druga politična vprašanja, prevsem pa na zagotavljanje nenehnega razvoja in miru, ter vzdrževanja miroljubnih odnosov.

Schumanova deklaracija je sprožila proces Evropske integracije. Je prelomnica v zgodovini Evrope. V manj kot 70 letih se je oblikovala Evropska unija s 27 članicami.
Ta proces ni bil enostaven, niti vnaprej določen, a je na koncu spodbudil vedno širšo mrežo odnosov med evropskimi državami.