Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar na video konferenci s poljskim zunanjim ministrom Czaputowiczem

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar in poljski zunanji minister dr. Jacek Czaputowicz sta se danes v pogovoru zavzela za nadaljevanje krepitve sodelovanja med Slovenijo in Poljsko, tako na dvostranski ravni kot v regionalnih in nadregionalnih pobudah. Državi sta partnerki v EU in zaveznici v NATU ter delita mnoge poglede in stališča do pomembnih mednarodnih vprašanj.
Ministra za zunanje zadeve dr. Anžeta Logarja in poljskega zunanjega ministra dr. Jaceka Czaputowicza

Ministra za zunanje zadeve dr. Anžeta Logarja in poljskega zunanjega ministra dr. Jaceka Czaputowicza

1 / 2

Ministra sta izrazila zadovoljstvo nad naraščajočo blagovno menjavo med državama, ki na letni ravni presega 1,9 milijarde evrov in postavlja Poljsko na 8. mesto med zunanjetrgovinskimi partnerji Slovenije.

Minister dr. Logar je predstavil potek priprav na predsedovanje Slovenije Svetu Evropske unije naslednje leto in dejal, da bo med najpomembnejšimi prioritetami predsedovanja vsekakor blažitev posledic pandemije zaradi COVID 19.

V zvezi z regionalnim sodelovanjem sta ministra posebej izpostavila sodelovanje v okviru pobude Tri morja in Višegrajske skupine. Strinjala sta se, da je glavni cilj tega povezovanja čim bolj enakomeren gospodarski razvoj Evropske unije. Predsedovanje Poljske Višegrajski skupini, ki se bo začelo julija, bo dobra priložnost za okrepitev sodelovanja med obema državama na tem področju.

Ministra sta izrazila podporo širitvenemu procesu Evropske unije na Zahodni Balkan. Ob tem se je minister dr. Logar zahvalil poljskemu kolegu za dobro sodelovanje v okviru priprav reforme širitvene metodologije Evropske unije in tudi za siceršnjo aktivno vlogo Poljske na področju širitvenega procesa.