Skoči do osrednje vsebine

Video konferenca ministra dr. Logarja s špansko zunanjo ministrico González

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar in španska ministrica za zunanje zadeve, EU in sodelovanje Arancha González Laya sta v današnjem pogovoru po videokonferenci potrdila obojestranski interes za nadaljnjo krepitev prijateljskega sodelovanja med državama, tudi v luči bližnjega predsedovanja Slovenije Svetu EU in soočanja s pandemijo Covid-19, ki je Španijo še posebej močno prizadela.
1 / 3

Ministra sta ocenila dvostranske odnose kot zelo dobre, prijateljske in iz leta v leto bolj intenzivne. Zavzela sta se za tesno sodelovanje v pripravah na bližnje predsedovanje Svetu EU v drugi polovici leta 2021, ki bo neizbežno zaznamovano s soočanjem oz. posledicami pandemije. Ugotovila sta, da dve sredozemski državi članici EU in zaveznici v NATO delita podobna stališča do številnih evropskih, regionalnih in globalnih vsebin, kjer posebej izpostavljata krepitev sodelovanja v okviru sredozemskih držav in južnososedske politike kot tudi pri reševanju varnostih vprašanj znotraj NATO. Posebej sta izpostavila pomen doslednega spoštovanja vladavine prava v EU in svetu.

Pri pregledu situacije, vezane na pandemijo Covid-19, sta se sogovornika zavzela za čim večjo sodelovanje in solidarnost med državami ter usklajevanje ukrepov za čimprejšnje gospodarsko okrevanje. Konkretno solidarnost sta izkazali pri nedavni organizaciji repatriacijskih letov slovenskih državljanov iz Španije. Zavzela sta se, da rastoči gospodarski trendi med Slovenijo in Španijo, po katerih blagovna menjava zadnja tri leta presega že 1 milijardo €, ostanejo pozitivni.

Ministra sta prav tako govorila o razmerah na Zahodnem Balkan, in evropski perspektivi držav regije.

Ministra sta si bila enotna v oceni, da bomo lahko obstoječo in druge mednarodne krize premagovali zgolj s tvornim sodelovanjem pri soočanju z globalnimi izzivi, od pandemije Covid-19, podnebnih sprememb, migracij, gospodarske krize do drugih perečih aktualnih tematik. Tako v EU kot izven.