Skoči do osrednje vsebine

V.d. GD za gospodarsko in javno diplomacijo Grmek sodeloval na avdio-video konferenci nacionalnih koordinatorjev Pobude 17+1

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
V.d. generalni direktor za gospodarsko in javno diplomacijo Ministrstva za zunanje zadeve Republike Iztok Grmek je danes 8. maja 2020 sodeloval na avdio-video konferenci nacionalnih koordinatorjev Pobude 17+1, ki jo je vodil namestnik ministra za zunanje zadeve Ljudske republike Kitajske in generalni sekretar Sekretariata Pobude 17+1 Qin Gang.
V.d. generalni direktor za gospodarsko in javno diplomacijo Ministrstva za zunanje zadeve Republike Iztok Grmek

V.d. generalni direktor za gospodarsko in javno diplomacijo Ministrstva za zunanje zadeve Republike Iztok Grmek

Namen 15. sestanka nacionalnih koordinatorjev je bil pogovor o naboru ukrepov za zagon gospodarstev članic zaradi posledic pandemije Covid-19 in o pripravah na Vrh voditeljev Pobude 17+1, ki je bil sprva predviden za 15 in 16. april 2020, a je bil zaradi posledic pandemije prestavljen za nedoločen čas.

Na sestanku je predsedujoči poudaril pomen solidarnosti med članicami in predlagal okrepitev sodelovanja na zdravstvenem in gospodarskem področju v obliki izmenjav informacij, izboljšanja logistike zaščitne opreme in znanstvenega sodelovanja pri iskanju cepiva za covid-19 ter s tem izboljšanja globalne zdravstvene varnosti.

V.d. GD Iztok Grmek je poudaril aktivno sodelovanje Slovenije v Pobudi, kar je prispevalo k rasti bilateralne blagovne menjave med državama. Pri tem je opozoril na naraščajoči primanjkljaj tako Slovenije kot ostalih članic pobude, ki ga bo potrebno zmanjšati tudi z večjim odpiranjem trga LR Kitajske.

Zavzel se je za pragmatično in k rezultatom usmerjeno gospodarsko sodelovanje med članicami posebej v luči premagovanja posledic pandemije in s tem povezanega ponovnega zagona gospodarskih aktivnosti. Poudaril je zavezanost Slovenije vrednotam, načelom in politikam EU.

Večina članic se je zavzela, da bi Vrh Pobude 17+1 izpeljali še v tem letu, v skrajnem primeru tudi v obliki telekonference. Pri tem so članice EU izrazile interes, da bi Vrh potekal po predvidenem Vrhu EU-Kitajska.