Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar na neformalni seji Varnostnega sveta OZN ob 75. obletnici konca druge svetovne vojne na evropskih tleh

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar je v petek, 8. maja 2020, sodeloval na neformalni seji Varnostnega sveta OZN (VS OZN) ob 75. obletnici konca druge svetovne vojne na evropskih tleh. Sejo je sklicala Estonija, ki kot nestalna članica v mesecu maju predseduje VS OZN, in k sodelovanju preko video povezave povabila tudi države nečlanice VS OZN.

Namen razprave je bilo obeležiti to pomembno obletnico, obenem pa se dotakniti  razmišljanj o aktualnih varnostnih izzivih, preprečevanju konfliktov ter obstoječih mehanizmih za zagotavljanje mednarodnega miru in varnosti.

Minister dr. Logar je v svojem nastopu poudaril pomen slovesne obeležitve 75. obletnice konca 2. svetovne vojne ter se poklonil spominu na vse, ki so dali svoja življenja za svobodo, mir, človekove pravice ter življenje v dostojanstvu. Ob tem je spomnil tudi na slovensko zgodovinsko izkušnjo.

Poudaril je, da je grozljiva izkušnja 2. svetovne vojne vodila do ustanovitve OZN, in obenem izpostavil, da je Evropska unija v svojem bistvu prav tako projekt sprave in zagotavljanja miru ter blaginje na evropskih tleh. Slovenija, kot članica OZN, EU in NATO, v svoji zunanji politiki posveča veliko pozornosti mehanizmom preventivne diplomacije ter mediacije, obenem je aktivna podpornica koncepta Odgovornost zaščititi.

Varnostni izzivi v sodobni mednarodni skupnosti so kompleksni in dinamični, zato se je nanje čedalje težje učinkovito odzivati. Prav pandemija COVID-19 je zelo jasno pokazala, kako pomembno je mednarodno sodelovanje in partnerstvo. Ob slovesni obeležitvi 75. obletnice konca 2. svetovne vojne je zato po mnenju Slovenije pravi trenutek, da se države zavzamemo za učinkovit multilateralizem, z OZN v njegovem središču, saj lahko le sodelovanje, solidarnost in vzajemno zaupanje zagotovita mir in blaginjo vsem.

 

Na seji  VS OZN je sodelovalo več kot 70 držav, velika večina na ravni ministrov za zunanje zadeve. Seji je predsedoval estonski zunanji minister Urmas Reinsalu, uvodničarji pa so bili visoki predstavnik EU za skupno zunanjo in varnostno politiko Josep Borrell Fontelles, namestnica generalnega sekretarja OZN Rosemary DiCarlo ter prof. Timothy Snyder, profesor zgodovine na Univerzi Yale.