Skoči do osrednje vsebine

Video konferenca ministra dr. Logarja s francoskim zunanjim ministrom Le Drianom

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar in francoski minister za Evropo in zunanje zadeve Jean-Yves Le Drian sta v današnjem pogovoru po videokonferenci potrdila obojestranski interes za nadaljnjo krepitev strateškega partnerstva med državama, tudi v vidu zaporednega predsedovanja Slovenije in Francije Svetu EU.

Minister dr. Logar je poudaril pomen, ki ga nova vlada pripisuje poglobljenim odnosom s Francijo, pomembno strateško partnerico Slovenije na številnih bilateralnih področjih, v okviru Evropske unije in zaveznico v Natu. Podprl je izvedbo načrtovanih aktivnosti akcijskega načrta strateškega partnerstva za obdobje 2019-2022, pri čemer je izpostavil zlasti avtomobilsko industrijo, ki je strateškega pomena za gospodarstvi obeh držav.

Ministra sta se zavzela za tesno sodelovanje Slovenije in Francije v pripravah na zaporedno predsedovanje Svetu EU v drugi polovici leta 2021 oz. prvi polovici leta 2022, ki ga bodo zaznamovale zahtevne naloge, povezane s soočanjem oz. posledicami pandemije Covid-19.

Ob izmenjavi pogledov o aktualnem dogajanju v zvezi s pandemijo Covid-19 sta sogovornika izpostavila pomen solidarnosti, obveščanja in usklajevanja ukrepov med državami članicami EU za izhod iz krize. Zavzela sta se za sprejem nujno potrebnih ukrepov za oživitev evropskega gospodarstva, pri čemer sta se strinjala, da EU potrebuje ambiciozen sklad za okrevanje in ambiciozno zastavljen novi večletni finančni okvir.

Ministra sta v pogovoru izrazila pripravljenost za tesno sodelovanje pri skupnih globalnih odzivih, ter v Zavezništvu za multilateralizem. Zavzela sta se za močno in delujočo EU.