Skoči do osrednje vsebine

Konferenca Odprti podatki – Pospeševalci digitalne ekonomije

Tehnološki park Ljubljana je skupaj z Ministrstvom za javno upravo danes organizira spletno konferenco z naslovom Odprti podatki – Pospeševalci digitalne ekonomije. Namen konference, na kateri sodelujejo številni ugledni strokovnjaki s tega področja, je osvetliti in odgovoriti na pomembna vprašanja o prihodnosti in izzivih uporabe odprtih podatkov kot pospeševalca gospodarstva v Sloveniji in v svetu. Udeležence konference je uvodoma nagovoril tudi minister za javno upravo Boštjan Koritnik.
minister pred računalniškim zaslonom

Nagovor ministra za javno upravo Boštjana Koritnika prek video povezave | Avtor: Ministrstvo za javno upravo

Podatkovna ekonomija, še posebej pa odprti podatki, so v globalnem merilu vse bolj prepoznani pri spodbujanju podjetništva. Glede na situacijo, ki bo z vidika okrevanja gospodarstva nastala v obdobju po zaključku epidemije Covid-19, verjamemo, da bodo podatki in njihova uporaba ključni za gospodarski zagon.  Odprti podatki javnih institucij so namreč na voljo celotni javnosti, pri svojem delu jih uporabljajo tudi gospodarstveniki, razvijalci aplikacij, analitiki in številni drugi. Naš cilj je, da se med seboj še bolj povežemo in skupaj pripomoremo k razvoju inovativnosti na vseh področjih.

Udeležence konference je uvodoma nagovoril tudi minister za javno upravo Boštjan Koritnik, ki je pohvalil tovrstno sodelovanje med zasebnim in javnim sektorjem na področju odprtih podatkov ter dodal: »Podatki so prepoznani kot ena najpomembnejših dobrin ne le v javnem sektorju, temveč tudi v zvezi z gospodarstvom in družbo kot celoto. Kot je priznala evropska strategija za podatke, lahko aplikacije, ki temeljijo na podatkih, koristijo državljanom in podjetjem na številne načine. Z njimi lahko izboljšamo zdravstveno varstvo, ustvarimo čistejše okolje, varnejše prometne sisteme, znižamo stroške javnih storitev, izboljšamo energetsko učinkovitost in s tem celotno trajnost. V skladu s tem je naš današnji skupni cilj razpravljati o tem, kako najbolje spodbuditi in podpirati ustvarjanje inovativnih rešitev na podlagi odprtih podatkov, da bi digitalni ekonomiji pomagali rasti.« 

Minister je izpostavil tudi izjemen pomen in prispevek odprtih podatkov v času epidemije. Povedal je, da se je Slovenija v prejšnjem tednu udeležila prvega vseevropskega hackathona EUvsVirus, ki je potekal pod okriljem Evropskega sveta za inovacije v sodelovanju z Evropsko komisijo, državami članicami, organizacijami, civilno družbo, inovatorji, partnerji in investitorji iz cele Evrope. Hackathona se je udeležilo skoraj 21.000 udeležencev po vsem svetu, Slovenija pa je glede na število udeležencev presegla pričakovanja. Trenutne okoliščine, povezane s COVID-19, so predstavljale izziv za ustvarjanje aplikacij, ki širši javnosti pomagajo razumeti pandemijo. V Sloveniji se je v okviru projekta pojavilo veliko zanimivih projektov, je omenil minister. »Po indeksu OECD OURData je Slovenija glede aktivnosti na področju odprtih podatkov med vodilnimi državami na svetu. Naš skupni cilj je, da postanemo primer najboljše prakse - z namenom čim večje uporabe odprtih podatkov za izdelavo aplikacij, ki bodo državljanom in podjetjem zagotavljale dobro digitalno storitev,« je še dodal.

S pomočjo video povezave sta prisotne nagovorila tudi Jernej Pintar, Direktor Tehnološkega parka Ljubljana in Igor Zorko, podpredsednik Gospodarske zbornice Slovenije, sodelovali pa bodo tudi številni domači in tuji gostje – med njimi tudi Barbara Ubaldi (OECD) in Marko Grobelnik (digitalni glasnik).

Strokovnjaki bodo skozi diskusijo in predstavitve predstavili projekte, stanje in povezali deležnike slovenskega ekosistema odprtih podatkov. V okviru konference bomo spoznali pomen odprtega inoviranja, podatkovne ekonomije in prenosa uporabe odprtih podatkov v podjetništvo in industrijo ter doprinos k izobraževanju in opolnomočenju vseh zainteresiranih deležnikov ekosistema odprtih podatkov.

Konferenca je organizirana pod pokroviteljstvom Stičišča odprtih podatkov Slovenije (OPSI Hub), v partnerstvu s Tehnološkim Parkom Ljubljana d. o. o. (projekt Odeon – Open Data for European innovation), Gospodarsko zbornico Slovenije (IKT-Horizontalna mreža) in Ministrstvom za javno upravo. Dogodek poteka v angleškem jeziku. 

Nagovor ministra v celoti (v angleškem jeziku)