Skoči do osrednje vsebine

Iskanje rešitev za avtoprevozniški sektor

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo

Na pobudo predstavnikov avtoprevozniškega sektorja se je danes odvil sestanek, ki sta se ga udeležila tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek in minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. Sestanek je bil namenjen osvetlitvi težkega položaja, v katerem so avtoprevozniki, in iskanju morebitnih rešitev zanj.

Sestanka so se na strani avtoprevoznikov in njihovih združenj udeležili Borut Meh, direktor Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, Peter Pišek, podpredsednik zbornice, in Robert Sever, direktor Združenja za promet na Gospodarski zbornici Slovenije.

Minister Zdravko Počivalšek je položaj avtoprevoznikov označil za zahtevnega, zaradi česar »bi bilo potrebno premisliti o tem, da bi specifične težave te dejavnosti naslovili z ukrepi, ki bi jih učinkovito reševali«. Slovenija je tranzitna država, ki ima glede na svojo površino izredno pomemben geostrateški položaj, je poudaril. To je pomembno tako z vidika zagotavljanja nemotenih blagovnih tokov in turističnih prevozov kot tudi z vidika opravljanja logistične dejavnosti. »Prevozništvo potrebujemo, če želimo, da se naše gospodarstvo uspešno razvija. To sta dve plati iste zgodbe.« Za pomoč prevoznikom je omenil predvsem potrpežljiva posojila SID banke in pozval Ministrstvo za infrastrukturo k pripravi posebne sheme za cestni prevoz prek SID banke.

V okviru treh interventnih zakonov so že bili sprejeti ukrepi za zagotavljanje likvidnosti slovenskega gospodarstva, in sicer dve milijardi poroštev SID banke za kredite bank in hranilnic ter odlok plačila kreditojemalcev do 12 mesecev pri bankah, hranilnicah in javnih skladih. Že jutri bo objavljena tudi sprememba javnega razpisa Slovenskega podjetniškega sklada za garancije za bančne kredite s subvencijo obrestne mere, ki je prilagojen epidemiji COVID-19.