Skoči do osrednje vsebine

Vlada sprostila tudi ukrepe na področju vrhunskega, tekmovalnega športa

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Vlada je na dopisni seji v sredo, 6. maja, sprejela odlok o začasnih pogojih za izvajanje športne dejavnosti tudi za tiste registrirane športnike, ki se s športom ukvarjajo na vrhunski, tekmovalni ravni.

Ministrica prof. dr. Simona Kustec je ob tem dejala: »Veseli me, da smo lahko sprostili tudi ukrepe na polju športa, kot veste že pred časom za rekreativni šport na prostem, danes pa torej tudi za kakovostni in vrhunski, tekmovalni šport.«

Sočasno z izboljševanjem epidemiološke slike države in ob spodbudnih podatkih, se je vlada na pobudo MIZŠ odločila sprostiti ukrepe še na področju kakovostnega in vrhunskega športa. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je skupaj z OKS, Ministrstvom za zdravje in NIJZ pripravilo ukrepe z namenom vključevanja tistega dela populacije športnikov, ki so uradno registrirani po zakonu o športu in bodo sedaj ponovno lahko v prilagojeni obliki izvajali procese treningov.

Prav tako se pod posebnimi pogoji sprošča tudi možnost izvedbe tekmovanj do vključno državne ravni. Rezultati na teh tekmovanjih športnikom omogočajo ohranjanje in pridobivanje novih statusnih pravic tako na državni, kot tudi na lokalni ravni in v izobraževalnem sistemu (štipendije, zdravstveno varstvo, kategorizacije, itd). Žal pa prisotnost gledalcev na športnih tekmovanjih ta hip še ni mogoča in zato še ni dovoljena zaradi ohranjanje tako zdravja športnikov kot gledalcev. Organizator športnega tekmovanja pa mora seveda zagotoviti, da so v prostoru, kjer poteka trening. oz. tekma, prisotne vse tiste osebe, ki so nujno potrebne za izvedbo tekmovanja.

Naj posebej izpostavim, da je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) poleg splošnih pripravil še posebna priporočila za registrirane športnike in strokovne delavce v športu za izvajanje organizirane vadbe v času epidemije Covi-19. Še prav posebna priporočila so bila pripravljena za upravljalce bazenov.

Ministrica prof. dr. Kustec poziva, da si vsi iz športne sfere vse navedeno natančno pogledajo in pri vsakodnevnem izvajanju športne dejavnosti dosledno spoštujejo. Navedla je nekaj najbolj temeljnih: »Na treninge in tekme hodite le, če ste povsem zdravi, skrbite za ustrezno higieno, odsvetuje se tuširanje v športnih objektih, vadbe različnih skupin naj se med seboj ne prikrivajo, na trening pridite že kar se da opremljeni, v športne objekte je treba po obveznem razkuženju rok stopati na razdalji najmanj dveh metrov. Tako športniki kot njihovi trenerji naj si pred vstopom v športno dvorano nadenejo obrazno masko in jo nosijo vse do pričetka treninga, masko pa nadenejo tudi po treningu in jo nosijo vse dotlej, dokler ne zapustijo športne dvorane. Vsi rekviziti morajo biti predhodno razkuženi.«

Neposredni telesni stik med udeleženci ni dovoljen (izjema so člani skupnega gospodinjstva ter partnerji v panogah), rekvizitov za individualno vadbo naj si športniki med seboj ne izmenjujejo.

Neposredno po končani vadbi in pred odhodom iz vadbene površine si vsi udeleženci obvezno ponovno umijejo ali razkužijo roke, športni objekt pa naj zapustijo čim hitreje in se v njem ne zadržujejo.

»Gre za vas, spoštovani športnice in športniki! In gre za vse nas! Ker smo pravila dosledno spoštovali in jih upoštevali vse doslej, smo lahko danes naredili tudi ta pomemben korak za vrnitev v vaš športni vsakdan. Prosim, potrudite se in z veliko ter odločno mero odgovornosti ter potrpežljivosti upoštevajte vsa ta navodila. Le tako nam bo uspelo in le tako se bomo takrat, ko nas bo življenje vrnilo nazaj v znane, varne in utečene poti, počutili kot zmagovalci – vi kot športniki, mi pa kot vaši navijači in podporniki. Verjamem v to, verjamem v vas in vaše strokovne podporne ekipe in se vam v imenu nas vseh že vnaprej zahvaljujem za vse dobro in spodbudno, kar s svojimi dosežki prinašate v našo družbo.

Veliko uspehov in srečno, varno ter zdravo v športnem duhu vam želim!« je zaželela ministrica prof. dr. Kustec.