Skoči do osrednje vsebine

Hojs napovedal odprtje kontrolnih točk na Erjavčevi v Novi Gorici in Brdih

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs s sodelavci je danes, 4. maja 2020, obiskal zahodno mejo. Obisk je začel v Ratečah in ga sklenil v Novi Gorici. Srečal se je z župani oziroma predstavniki občin Kranjska Gora, Bovec, Kobarid, Tolmin in Nova Gorica. Glavni namen srečanj je bila predvsem seznanitev z obmejno problematiko in prehajanjem državne meje v času omejitev zaradi epidemije.

Po srečanju v Novi Gorici je minister Hojs v izjavi za javnost strnil zaključke srečanja. Kot je povedal, sta območju te občine dve kritični točki na meji z Italijo, to sta Brda in mestno jedro Nove Gorice. »Glede na to, kar sem danes videl na terenu, bomo takoj pristopili k temu, da se vsaj ena točka, torej Erjavčeva, odpre kot kontrolna točka, tako kot so druge kontrolne točke na meji med Italijo in Slovenijo.« Za kontrolno točko v Brdih bodo prav tako poskušali najti rešitev, »zato da bomo predvsem slovenskim državljanom, torej tistim, ki v večji meri odhajajo na delo v Italijo, omogočili ali pa omilili to nepotrebno dolgo vožnjo.« Minister je ocenil, da bi do tega lahko prišlo še ta teden ali v začetku naslednjega. Odpiralni čas bo najbrž podoben, kot je na kontrolnih točkah Robič in Predel, o čemer so se že prej uspešno dogovorili z župani Kobarida, Tolmina in Bovca.

Ob tem je še poudaril, da ne gre za kakršnokoli sproščanje ukrepov in bodo ukrepi, ki veljajo na drugih mejnih prehodih, veljali še naprej. Prav tako je opozoril previdnost pri storitvah, na primer zobozdravstvenih, po katerih na slovenski strani, še zlasti v Kobaridu, močno povprašujejo Italijani.

Glede popolnega odpiranja meja pa je dejal, da tega ne more napovedati. »Glede na stanje epidemije v Italiji kot tudi drugod po Evropi je to težko reči. Vse evropske države bodo zelo previdne pri svojih mejah,« je povedal minister Hojs.