Skoči do osrednje vsebine

Znani zmagovalci panevropskega hackathona #EUvsVirus

Danes, 30. aprila 2020, ob 11.30 uri je v živo potekala razglasitev rezultatov panevropskega hackathona #EUvsVirus. S ponosom sporočamo, da je v ekipi, ki je pripravila zmagovalni predlog za izziv »Podpora umetnosti in zabavni industriji« v okviru domene »Družbena in politična kohezija«, poimenovanem »Guide-Your-Guide: Experience culture from home«, sodelovala naša sodelavka iz Ministrstva za javno upravo Neža Oblak.

začetna stran predstavitvenega videa

Guide your Guide - zmagovalni predlog panevropskega Hackathona 2020 | Avtor Ministrstvo za javno upravo

#EUvsVirus hackathon je pod okriljem Evropskega inovacijskega sveta (EIC) potekal minuli konec tedna v sodelovanju med Evropsko komisijo, državami članicami, organizacijami, civilno družbo, inovatorji, partnerji in investitorji iz celotne Evrope. Pri hackathonu je sodelovalo skoraj 21.000 udeležencev, 2.600 mentorjev, 400 žirantov in preko 500 prostovoljcev, ki predstavljajo 114 nacionalnosti iz EU in celotnega sveta. Med 2.150 oddanimi predlogi je bilo danes izbranih 117 rešitev iz različnih vsebinskih domen – od zdravja in zdravega življenja, učenja in dela na daljavo do digitalnih financ.

Zmagovalni predlogi panevropskega hackathona #EUvsVirus. 

Slovenija presegla pričakovanja

Slovenija je bila z 250 udeleženci ena od treh držav, ki so presegle 100% prag predvidene udeležbe in na ta način tretja najuspešnejša država po relativnem številu udeležencev. Ekipe, v katerih so sodelovali slovenski udeleženci, so oddale 39 rešitev, kar Slovenijo uvrša na 27. mesto po absolutnem številu oddanih rešitev in v sam vrh glede na število oddanih rešitev na milijon prebivalcev (SI: 18, DE: 5, MT:5).  

Zmagovalne ekipe so bile izbrane na ravni posameznih domen in posameznih izzivov in prihajajo iz 114 držav sveta.

V maju povezovalni dogodek

Različne partnerske institucije in organizacije, ki so sodelovale pri hackathonu, so zajamčile tudi finančne nagrade za zmagovalce v skupni višini 100.000 evrov. Vse izbrane zmagovalne rešitve bodo s strani Evropskega inovacijskega sveta povabljene na poseben povezovalni dogodek t. i. Matchathon, ki ga Evropska komisija organizira med 22. in 25. majem 2020. Namen dogodka je identificirati finančne, kadrovske in vsebinske vire zmagovalnih predlogov ter jih povezati s ponudbo institucionalnih in industrijskih partnerjev. Do takrat bodo ekipe nadgradile svoje predloge za uporabo na širši ravni.

Konec maja 2020 bo Evropski inovacijski svet zagnal tudi posebno COVID platformo, ki bo namenjena vzpostavljanju in krepitvi povezav med nagrajenimi ekipami ter končnimi uporabniki (npr. bolnice, zdravstveno osebje, šole, finančne institucije) in zagotavljala dostop ekip do investitorjev, fundacij in drugih finančnih priložnosti.