Skoči do osrednje vsebine

Izjava in čestitka ministra za delo ob 1. maju, Prazniku dela

Drage državljanke, dragi državljani,
Dovolite mi nekaj besed pred praznikom dela, prvim majem. Letos je to priložnost, da se ozremo na prehojeno pot ter si zastavimo cilje za naprej. V tem času krize nas je praznik pričakal v nekoliko spremenjenih razmerah, mnogi delate od doma, ste morda na čakanju, vsekakor pa nas v veliki meri spremlja negotovost. Prav zato je še toliko bolj pomembno, da veste, da v krizi niste sami.

Najprej hvala za vse delo, ki ga opravljate, tako doma kot prostovoljno, na delovnih mestih ali v družbi nasploh. Slovenci smo deloven narod. Skozi delo se oblikujemo, dokazujemo in si gradimo (samo)spoštovanje. Delo daje človeku dostojanstvo, a le če je primerno ovrednoteno in so zagotovljena ustrezna razmerja pravic in obveznosti. To mora biti naša skupna odgovornost.

Ob dostojanstvu ne smemo pozabiti na varnost. Še posebej v času epidemije se je izkazalo, kako pomembno je zagotavljanje varnosti in zdravja pri delu ter spremljanje in obvladovanje psihosocialnih tveganj, ki jih ni malo. Bolj varna in zdrava delovna mesta v današnjih časih ne pripomorejo le k dobremu počutju delavcev pri delu. Varnost in zdravje pri delu lahko rešita življenje, to zdaj v teh izrednih razmerah velja še toliko bolj. Vesel sem, da smo uspeli tudi na Ministrstvu, ki ga vodim, zagotoviti ustrezne pogoje za delo veliki večini zaposlenih ter da nemoteno izvajamo vse naše programe in ukrepe.

Proti krizni ukrepi, ki smo jih že pripravili in jih še bomo, so namenjeni temu, da ohranimo čim več delovnih mest. Predvsem zaradi vseh sprejetih ukrepov trg dela ni prizadet v takšni meri, kot bi bil, če država ne bi posredovala. Vem pa, da marsikomu letošnji 1. maj vzbuja tudi nelagodje in skrb. Pritiski, ki jih prinašajo časi v katerih smo, so veliki in včasih se zdijo tudi nepremagljivi. Želim si, da podjetja ohranijo spomin na razmere pred epidemijo in kako težko je najti in obdržati dobrega delavca. Kot minister delam vse v moj moči, da najdemo prave rešitve na nove izzive, sedaj in v prihodnje.

Ko govorimo o prihodnosti, vidimo, da se pojavljajo novi načini opravljanja dela, spreminjajo se okoliščine poslovanja podjetij, našo vsakodnevno realnost zaznamuje hiter tehnološki razvoj. Verjamem, da imamo kar nekaj razlogov za optimizem tudi ob letošnjem prazniku. Delo na domu smo čez noč zastavili kot učinkovito rešitev za preprečevanje širjenja koronavirusa, obenem pa mnogim omogoča boljše usklajevanje družinskega in poklicnega življenja. Časa za družino je več in tako je tudi prav.

Odgovore na vprašanje, kaj bo prinesel čas po koroni še nimamo, zagotovo pa jih bomo iskali v sodelovanju. Kot vedno, Slovenci bomo še enkrat dokazali, da zmoremo poiskati pot naprej, saj smo družba solidarnosti in sočutja do sočloveka.

Ob prazniku dela vam spoštovane državljanke in državljani, izrekam iskrene čestitke!