Skoči do osrednje vsebine

Minister Koritnik obiskal občino in upravno enoto Logatec

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik nadaljuje obiske slovenskih občin in upravnih enot. Tokrat je obiskal Logatec.

Namen srečanj je preveriti, kako so v času epidemije covid-19 organizirane občine, kako poteka delo na upravnih enotah in kako je pri tem poskrbljeno za varnost občank in občanov ter uslužbencev. Danes se je minister Boštjan Koritnik v Logatcu sestal z županom Bertom Menardom, direktorjem občinske uprave Andrejem Vrhuncem, načelnico upravne enote Ljudmilo Kunc in poveljnikom občinskega štaba civilne zaščite Boštjanom Rupnikom.

Imel pa je tudi prav posebno prijetno obveznost. Od torka, 28. aprila 2020, je v Sloveniji ponovno mogoče izvajanje porok. Minister Koritnik je tako danes, s pooblastilom upravne enote in ob pomoči matičarke, poročil prvi par na območju upravne enote Logatec po sprostitvi ukrepov. Mladoporočencema ob tem iskreno čestitamo in jima želimo srečno in ljubezni polno skupno pot!

Sledili so pogovori, v katerih so sogovorniki spregovorili predvsem o tako imenovanem #PKP2 zakonu, noveli #PKP1 zakona in noveli Zakona o spremembi in dopolnitvah zakona o začasnih ukrepih v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami za obvladovanje širjenja nalezljive bolezni sars-cov-2, ki jih je včeraj potrdil Državni zbor.

Kot je pojasnil minister Koritnik, smo na Ministrstvu za javno upravo uspeli v zakon umestiti dvig povprečnin občin. Povprečnine se iz dosedanjih 589,11 evra dvigajo na 623,96 evra. Znesek velja tudi za nazaj, torej od 1. januarja 2020, razlika pa bo izplačana v maju. Prav tako smo v zakon prispevali možnost, da se deloma ali v celoti oprosti plačilo najemnine za poslovne prostore, ki so v lasti Republike Slovenije ali občin. S spremembo Zakona o lokalni samoupravi pa se uvaja institut sklica seje občinskega sveta na daljavo s pomočjo videokonferenčnih orodij, s katerimi bo mogoče kar se da natančno simulirati klasično redno sejo, ki bi potekala v skladu s poslovnikom organa.

Minister se je zahvalil županu, načelnici, direktorju občinske uprave in poveljniku občinskega štaba civilne zaščite ter sodelavcem za njihov čas in številne podane informacije ter ob tem dodal: »Vidim, da je delo v Logatcu dobro organizirano, predvsem pa je zgledno poskrbljeno za varnost tako zaposlenih, kot tudi strank.«

Ob koncu obiska je minister Koritnik obiskal tudi prostore Območne enote Rdečega križa Slovenije in zaposlene na Upravni enoti Logatec ter se jim zahvalil za predano delo v času epidemije.