Skoči do osrednje vsebine

Minister Vrtovec na neformalnem zasedanju ministrov za energijo za pospešitev investicij v energetskem sektorju

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec se je preko videokonference udeležil neformalnega zasedanja ministrov za energijo. Na zasedanju so se ministri osredotočili na učinek pandemije COVID-19 in oceno pripravljenosti energetskega sektorja v trenutni situaciji ter vlogo energetskega sektorja pri ključnih vidikih okrevanja po krizi. Predvsem so preučili, kako izvajanje sprejetih zavez za zeleni prehod lahko pripomore k okrevanju.

Minister Jernej Vrtovec | Avtor: MZI

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je na zasedanju izrazil zadovoljstvo, da sta se sektor električne energije ter plinski sektor v Evropski uniji izkazala za robustna in dobro pripravljena ter ob tem opozoril, da bo potrebno razmisliti tudi o ukrepih v primeru dolgotrajnejše krize. »Zanesljiva oskrba z energijo v času epidemije je zelo pomembna. Moramo razmisliti o še dodatnih ukrepih za zagotovitev zanesljive oskrbe tudi v naslednjem letu ter oceniti kako lahko v energetskem sektorju prispevamo pri odpravi gospodarskega zastoja. V naslednjem letu bo potrebno poskrbeti, da likvidnostne težave ne bodo preveč prizadele energetskega sektorja«, je bil jasen minister.

Minister se je v povezavi z vlogo energetskega sektorja pri okrevanju zavzel za to, da se v celoti izvede ukrepe, ki so predvideni v Nacionalnem energetskem in podnebnem načrtu. »Ne smemo dopustiti, da bi ta kriza upočasnila naš prehod v nizkoogljično družbo, saj ravno dejavnosti in investicije na tem področju lahko bistveno prispevajo k pospešitvi gospodarske aktivnosti. To je lahko bistven del strategije rasti. Zato je potrebno zagotoviti, da investicijska aktivnost ne bo zmanjšana, ampak je potrebno zagotoviti sredstva za pospešitev investicij. Takoj lahko pospešimo energetsko obnovo stavb, izgradnjo razpršenih obnovljivih virov ter razvoj pametnih distribucijskih omrežij«, je še dejal minister Jernej Vrtovec.

Ministri EU za energijo so se na današnjem zasedanju strinjali, da evropski energetski trg deluje dobro in je odporen na vplive epidemiološke krize. Pri okrevanju mora EU ohraniti vodilni položaj pri spodbujanju investicij v podnebno nevtralno gospodarstvo in nadaljevati z začrtano potjo, ki je bila nakazana v Evropskem zelenem dogovoru. Ministri so se tudi strinjali, da bo energetski sektor odigral ključno vlogo tako pri stabilnosti gospodarstva kot tudi pri zagonu novih investicij.