Skoči do osrednje vsebine

Hojs: Slovenija bo sprejela štiri mladoletne otroke brez spremstva iz Grčije

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je danes, 28. aprila 2020, prek videokonferenčnega klica sodeloval na neformalnem zasedanju notranjih ministrov držav članic EU.

Ministri so se na pobudo hrvaškega predsedstva pogovarjali o trenutnem stanju in poti naprej na področju notranjih zadev v povezavi z ukrepi za zajezitev širjenja okužbe s COVID-19. Seznanili so se tudi s trenutnim stanjem in izzivi na področju migracij.

Minister Hojs je kolegom ministrom predstavil situacijo v povezavi s pandemijo koronavirusa in ukrepih, ki jih je sprejela slovenska vlada. To Slovenijo uvršča med države z najmanjšim številom smrti. Ob tem je minister pohvalil državljane Slovenije, ki ukrepe spoštujejo in s tem pripomorejo k uspešnejši zajezitvi širjenja okužb.

Tovorni promet zdaj nemoteno teče tudi zaradi slovenske koordinacije z državami v soseščini, je dejal minister in omenil tudi poročilo slovenske policije glede kriminalitete v Sloveniji v času omejevanja gibanja. »Poročilo je spodbudno, večje problematike policija ni zaznala,« je povedal.

»Čeprav so se številke nezakonitih prehodov meje v zadnjih tednih znatno znižale, pa je teh še vedno za 10 % več kot lani, prejeli pa smo skoraj 600 prošenj za mednarodno zaščito,« je dejal minister. Minister Hojs je predstavil tudi pripravljenost slovenske vlade, da izkaže solidarnost z Grčijo in se odzove na njeno prošnjo po premestitvi mladoletnikov brez spremstva. Tako bo Slovenija predvidoma v drugi polovici maja iz Grčije sprejela štiri mladoletne otroke brez spremstva.