Skoči do osrednje vsebine

Poudarki tedna

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Čeprav ta trenutek še ne vidimo povsem onkraj nevšečnosti, ki jih je po državi razsejal novi virus in kljub temu, da ne vemo, kdaj se bo širjenje virusne epidemije dokončno zaustavilo, lahko vendarle odločno napovemo, da bomo letošnje šolsko leto uspešno končali. Pripeljali ga bomo do konca in znabiti, da bo zaključek šolskega leta potekal na klasični način - torej po šolah!
Datumi morebitnih in varnih vračanj, protokol vračanja in podatki o tem, katere skupine šolajočih se bodo prve vrnile v šolske klopi, bodo najverjetneje znani po prvomajskih praznikih oz. po tem, ko bodo obelodanjeni rezultati naključnega testiranja državljank in državljanov na COVID-19, ki se izvaja ta teden.

MIZŠ aktivno pripravlja predlog za vlado, za čim hitrejši zagon športa

Minuli teden je bil na Vladi RS sprejet odlok, ki je športnim rekreativcem omogočil  vadbo v športnih objektih na odprtem ter v naravi. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je zato upoštevajoč napotke in priporočila NIJZ pripravilo predlog novih ukrepov, ki omogočajo postopno vključevanje v vadbene in trenažne procese vsem registriranim športnikom.

Predlog bo vlada najverjetneje obravnavala že ta konec tedna, na MIZŠ pa si želimo, da bi  stopil v veljavo že s prvim  majem.  S tem bi pomembno pripomogli k postopni normalizaciji življenja precejšnje populacije, v veliki meri pa bi pripomogli  k vnovičnemu zagonu športa kot izjemno  pomembnega dejavnika slovenske družbe.

Rehabilitacija športa in prvi uradni obisk ministrice na terenu

Ministrica prof. dr. Simona Kustec je ta teden prek video konference govorila z EU ministri, pristojnimi za šport. Ministri so se pogovarjali o možnih nadaljnjih ukrepih na državni in evropski ravni za blažitev posledic razmer, za nadaljnjo promocijo evropskega športa in za ustrezno vključitev športa v oživitvene načrte EU na področju gospodarstva. Ministrica je kolegom med drugim povedala, da je področje športa slovenska vlada uredila že v prvem protikoronskem zakonskem paketu, ukrepi pa so neposredno povezani z aktivno rehabilitacijo trenutnih razmer, socialnim statusom športnih deležnikov in obstojem športnih organizacij.

Ministrica prof. dr. Simona Kustec je v petek 24. aprila obiskala Postojno. Najprej si je ogledala Šolski center Postojna, nato Srednjo gozdarsko in lesarsko šolo Postojna, potem pa še Vzgojni izobraževalni zavod Planina.

Namen obiska je bil spoznavne narave dela in seznanitev o delovanju  vzgojno izobraževalnih zavodov v izrednih razmerah. Pogovor z ravnateljicami in zaposlenimi je bil konstruktiven in usmerjen v prihodnjo delovanje zavodov. Kot je dejala ministrica, je tamkajšnje varovance in zaposlene obiskala v znamenje spoštovanja in občudovanja, da svoje delo opravljajo kljub razmeram, katerim smo priča.

Priprava okvirjev za postopno vračanje v vzgojno-izobraževalne institucije

Minuli teden se je vodstvo ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) na dveh sestankih sestalo s predstavniki državnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), državnega izpitnega centra (RIC), predstavniki komisije za splošno oz. poklicno maturo, s predstavniki ravnateljev, predstavniki delovne skupine za nacionalno preverjanje znanja, s predstavniki resornega sindikata (SVIZ) ter z vodstvom Zavoda RS za šolstvo. Naslednji sestanek se bo odvil prihodnji teden, ključno sporočilo tega tedna glede morebitnega vračanja na klasični način izobraževanja pa je mnenje NIJZ, ki v vračanju v šole ne vidi misije nemogoče temveč ravno obratno: z zdravstveno-varnostnega vidika in ob strogem upoštevanju zaščitnih pogojev je vračanje v izobraževalne ustanove izvedljivo!

Naj ob tem vendarle poudarimo: vračanje v vzgojno-izobraževalne ustanove bo izvedeno samo in zgolj v primeru, če bo zdravstveno-epidemiološka stroka zagotovila, da je vračanje varno tako za učence/dijake kot za učitelje/profesorje.

Donacije računalniške opreme se nadaljujejo

Tudi ta teden je Zavod RS za šolstvo razdelil nekaj sto tablic, ki jih podarjajo donatorji prek našega projekta DIGI šola, dosegli pa smo tudi, da bo državni zbor prihodnji teden odločal o tem, da enkratni solidarnostni dodatek do 1. junija lahko prejmejo vsi študenti s stalnim prebivališčem v RS in se izobražujejo na po javno veljavnih študijskih programih v državi in ki na dan 13. marec niso bili vključeni v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Enkratni solidarnostni dodatek bodo torej prejeli vsi študentje, ne zgolj redni in po nekaj dnevih, odkar lahko študentje za solidarnostni dodatek na eUpravi prek obrazca oddajo vlogo, se je javilo že čez 50.000 študentov!

Evropski projekt iskanja razvoja in rešitev na globalne izzive

Ta teden smo na ministrstvu v sodelovanju z EU in državami članicami EU zagnali prvi panevropski hackathon, ki bo pod sloganom »premagajmo izzive« potekal ta vikend oz. med 24. in 26. aprilom. Gre za projekt, ki naslavlja teme razvoja in inovativnih rešitev za različne globalne izzive, izhajajoče iz pandemije COVID-19 in bo povezal na tisoče udeležencev  iz celega sveta. Hackathon išče predvsem kratkoročne rešitve, ki so uresničljive v roku 6-ih mesecev, najboljše ideje pa bodo svoj prostor zasedle tudi na novi Covid platformi Evropskega inovacijskega sveta, ki bo na ta način zagotovil prenos idej v prakso. Hackathona se lahko udeležite posamezniki in/ali skupine, k sodelovanju vabimo tudi visokošolske zavode, raziskovalne organizacije, civilnodružbene organizacije in številne druge, ki tvorite živahen zagonski ekosistem v Sloveniji. Prijavite se lahko na spletni strani euvsvirus.org/

Počitnice - odpočijmo si!

Ko ljudje združimo svoje moči, ko strnemo glave in približamo naše misli skupnemu imenovalcu, takrat vselej uspé! Na MIZŠ smo veseli in ponosni, da smo v že šestih tednih izobraževanja na daljavo le-to izpeljali na visokem nivoju. Napori sodelujočih – od učiteljev do učencev in staršev – so bili enormni, za kar se še enkrat več iskreno zahvaljujemo! V prihodnjem tednu si pa  - predvsem to - odpočijte.

Oddahnite se, sprostite in, morda, poglejte malo nazaj. Kaj vse vam je uspelo, dragi učenke in učenci, dijakinje in dijaki, študentke in študenti! Uspelo vam je nekaj velikega! Ostanite zdravi in se beremo po prvomajskih počitnicah!