Skoči do osrednje vsebine

Od torka, 28. aprila 2020, ponovno omogočeno izvajanje porok

Na današnji novinarski konferenci je minister za javno upravo Boštjan Koritnik vsem bodočim mladoporočencem sporočil veselo novico, da bo od naslednjega tedna dalje znova omogočeno izvajanje porok, seveda pa bodo te prilagojene aktualni situaciji ob epidemiji.
poročna prstana na okrasni blazinici

Z naslednjim tednom bodo poroke znova dovoljene | Avtor: AnnaRise - GettyImages/GulliverFilm&Foto

Sklepanje zakonskih in partnerskih zvez bo omogočeno tako v uradnih prostorih kot tudi na prostem, na poročnem obredu pa je dovoljena prisotnost največ šestih oseb. Kot je dejal minister, bosta pri obredu poleg mladoporočencev lahko prisotna še matičar in/ali načelnik upravne enote v vlogi pooblaščenca.

Če bo poroka izvedena na prostem, bosta lahko prisotni tudi priči, če bo obred potekal v zaprtem prostoru, pa bo o prisotnosti prič odločilo vodstvo posamezne upravne enote. Prav tako mora v primeru obreda v zaprtem prostoru površina tega prostora zagotavljati dovolj veliko razdaljo med udeleženci obreda.

Po besedah ministra za javno upravo bodo zaradi izvedbe porok potrebne tudi spremembe osebnih dokumentov (osebne izkaznice, potni listi, vozniška dovoljenja), "kar pomeni, da bo izdaja novih dokumentov v teh primerih za upravne enote 'nujna' naloga".

V primerih, ko bosta morala bodoča mladoporočenca do kraja oziroma lokacije poroke prečkati občinske meje, jima bo upravna enota izdala potrdilo, kar bo veljalo tudi za priči, je še dodal Koritnik.

Za natančne informacije naj bodoči mladoporočenci kontaktirajo upravno enoto, kjer so poroko prijavili.

Ukrepi veljajo do nadaljnjega oziroma dokler ne bo situacija glede epidemije toliko spremenjena oziroma izboljšana, da se bodo tudi ukrepi na področju sklepanja zakonske in partnerske zveze lahko bolj zrahljali. Predvidevamo, da bodo ob postopnemu sproščanju ukrepov postopoma sproščene tudi možnosti za izvedbo porok (z večjim številom svatov, slavjem in podobno), vendar pa žal v tem trenutku ne moremo predvideti kdaj, s kakšno dinamiko in v kakšnem obsegu se bodo ukrepi sproščali na tem področju.