Skoči do osrednje vsebine

Minister Jernej Vrtovec na obisku v HE Brežice

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec in državni sekretar Blaž Košorok sta obiskala družbo Hidroelektrarne na Spodnji Savi ter si v družbi ministra mag. Andreja Vizjaka in direktorja Bogdana Barbiča ogledala HE Brežice.

Minister Vrtovec na obisku v hidroelektrarni Brežice.

»Hidroelektrarna Brežice je predzadnja v verigi elektrarn na spodnji Savi, ki predstavlja primer dobre in uspešne prakse. Slovenija je bogata z vodnimi viri, zato imamo priložnost, da bolj izkoristimo reke za energijo. Na ministrstvu podpiramo vlaganje v obnovljive vire energije ter učinkovito rabo energije. Ne smemo pa pozabiti tudi na slovenske strokovnjake, ki so v veliki meri sodelovali pri gradnji verige elektrarn, predvsem pri inženirskem delu. S tem ohranjamo domače znanje v dobri kondiciji,« je ob obisku dejal minister Vrtovec.

Minister se je dotaknil tudi začetka gradnje HE Mokrice, zadnje v verigi petih elektrarn na spodnji Savi. »Na ministrstvu podpiramo čimprejšnji začetek gradnje HE Mokrice ob upoštevanju vseh okoljskih in prostorskih zahtev. Hidroenergijo moramo bolj izkoriščati, saj ima številne multiplikativne pozitivne učinke,« je bil jasen minister Vrtovec, ki je spomnil tudi na ostale investicijske projekte. »Trenutno imamo veliko število pripravljenih projektov, ki zaradi takšnih in drugačnih razlogov še stojijo na mrtvi točki. Pri investicijah moramo najti pravo ravnotežje med varovanjem okolja in razvojem gospodarstva,« je še dejal minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec.