Skoči do osrednje vsebine

Mednarodni dan multilateralizma in diplomacije za mir

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Mednarodna skupnost danes obeležuje mednarodni dan multilateralizma in diplomacije za mir. Soočanje s pandemijo COVID-19 utrjuje pomen transparentnega in učinkovitega večstranskega sodelovanja in iskanja skupnih odzivov na krizo.

Slovenija podpira učinkovito in transparentno večstransko sodelovanje med državami, kar je ključnega pomena za ohranjanje in krepitev mednarodnega miru in varnosti. Zavezanost Slovenije k večstranskemu sodelovanju izhaja iz močnega prepričanja, da se na globalne izzive najbolje odzivamo in ukrepamo kolektivno. Soočanje s pandemijo COVID-19, izzivom, ki nima meja, kaže na pomen solidarnosti, večstranskega sodelovanja in transparentnega obveščanja ter iskanja skupnih odzivov na krizo.

Slovenija si kot odgovorna članica mednarodne skupnosti in kot članica EU prizadeva za učinkovito in delujočo vlogo OZN, ki temelji na neločljivi povezanosti in medsebojnem dopolnjevanju med mirom in varnostjo ter razvojem ob spoštovanju človekovih pravic in postulatov mednarodnega prava. Slednje se odraža v ciljih in načelih Ustanovne listine OZN skozi našo podporo vsem trem stebrom Združenih narodov - miru in varnosti, razvoju in človekovim pravicam.

Vabljeni, da se ob 75. obletnici OZN pridružite globalni razpravi o vlogi mednarodnega sodelovanja pri gradnji prihodnosti, kakršne si je želimo.