Skoči do osrednje vsebine

Konzularna krizna celica MZZ preneha z delovanjem v nedeljo 26. aprila

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
V nedeljo 26. aprila, bo v okviru Ministrstva za zunanje prenehala delovati t.i. Konzularna krizna celica. Število državljanov RS, ki bi se želeli vrniti v RS zaradi epidemije Covid 19, se je v zadnjih tednih občutno zmanjšalo.

Po ukinitvi bodo vse aktivnosti v zvezi s pomočjo pri vračanju slovenskih državljank in državljanov iz tujine v domovino potekale v okviru rednih delovnih nalog Konzularnega sektorja. Slednji je dosegljiv na običajnih naslovih objavljenih na spletnih straneh MZZ.

Ministrstvo za zunanje zadeve je še pred razglasitvijo epidemije ustanovilo Konzularno krizno celico, v kateri so vsak dan delali diplomatke in diplomati, sodelavke in sodelavci iz različnih sektorjev in služb ministrstva. Njihova glavna naloga je bila prenesti sporočilo: "tu smo, pomagali vam bomo". Dan za dnem smo prejemali klice slovenskih državljanov, ki so zaradi vse večjih omejitev v zračnem in cestnem prometu obtičali na različnih delih sveta. Kot rezultat intenzivnih prizadevanj in stikov tako Ministrstva za zunanje zadeve kot naših diplomatskih predstavništev in konzulatov, smo s pomočjo evakuacijskih letov in prevozov pomagali 674 slovenskim državljanom in 136 tujim državljanom. Skupaj s tistimi, ki so se s pomočjo naših nasvetov vrnili samostojno, pa se je do danes v Slovenijo vrnilo več kot 2000 slovenskih državljanov.