Skoči do osrednje vsebine

Podpisan dodatek dogovora o razvoju jugovzhodne regije

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek in predsednik Razvojnega sveta regije Jugovzhodne Slovenije mag. Gregor Macedoni sta danes v Novem mestu podpisala dodatek dogovora o razvoju jugovzhodne regije. Z njim bo za izvedbo 27 projektov namenjenih skupno 56 milijonov evrov. Večina projektov iz tega dogovora je s področja razvoja poslovnega okolja, mobilnosti in gradnje komunalne infrastrukture. Gre za instrument evropske kohezijske politike, ki se izvaja v tesnem partnerstvu med evropsko, nacionalno in lokalno ravnjo.

Dogovor o razvoju regij je mehanizem za načrtovanje in izvajanje regionalne razvojne politike. Z njim je država leta 2017, ko so bili sklenjeni prvi dogovori, vpeljala nova način sodelovanja med občinami in državo. Opredelitev regijskih strateških razvojnih ciljev, določitev projektov za dosego teh ciljev ter njihovo izvajanje potekajo na medresorski ravni, kar se je po besedah ministra Počivalška »izkazalo za dober in učinkovit način izvajanja regionalne politike«.

S sklepanjem dodatkov k regijskim razvojni dogovorom po njegovih besedah zapiramo zelo pomembno zgodbo, od katere bo imelo vseh 12 slovenskih regij več koristi. Skupna vrednost vseh dogovorov je 682 milijonov evrov, s podporo katerih bo izvedenih kar 210 projektov.

Kot je še izpostavil Počivalšek, moramo v Sloveniji »zmanjševati razlike med regijami, med urbanimi središči in podeželjem, med centrom in obrobjem države«. Slovenija je velika za tiste, ki jo nosimo v srcu. Če pa nanjo gledamo z geografskega in razvojnega vidika, ni nobenega razloga, da se pogovarjamo o razvojnih zaostankih.