Skoči do osrednje vsebine

Minister Koritnik na UKC Ljubljana predal aplikacijo za enostavnejše spremljanje zdravstvenega stanja zaposlenih

Minister Boštjan Koritnik je v prostorih Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana podpisal sporazum med Telekomom Slovenije in Ministrstvom za javno upravo o brezplačni uporabi aplikacije, ki bo zaposlenim olajšala beleženje zdravstvenega stanja, predvsem zdravstvenega osebja, ki je v stiku z bolniki. Ob tem se je tudi sestal z generalnim direktorjem Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana Janezom Poklukarjem s sodelavci.

Podpis pogodbe o predaji aplikacije v uporabo, je z ministrom opravil direktor organizacijske enote Trg dela pri Telekomu Slovenije Primož Kučič, ki je v nadaljevanju tudi predstavil delovanje aplikacije.

Ena izmed osnovnih nalog Ministrstva za javno upravo je zagotavljanje delovanja državnega komunikacijskega omrežja in podpora razvoju elektronskih storitev za državljane, gospodarstvo in državo

Ena izmed prioritet ministra Koritnika pa je tudi spodbujanje inovativnih in kreativnih pristopov. »Zato smo se, kot glasnik digitalizacije v javni upravi, nemudoma odzvali prošnji oz. pozivu s strani zdravnikov in posredno tudi UKC Ljubljana po rešitvi nepraktičnega zbiranja podatkov o zdravstvenem stanju zaposlenih, ki je do sedaj potekalo s pisanjem na list papirja. V enem tednu smo v sodelovanju s Telekomom Slovenije razvili namensko aplikacijo, ki omogoča varno in učinkovito spremljanje zdravstvenega stanja zaposlenih, predvsem zdravstvenega osebja, ki je v stiku z bolniki,«  je ob tem poudaril minister.

Namen aplikacije »COVID-19 / Beleženje zdravstvenega stanja zaposlenih« je povečanje varnosti zaposlenih in pacientov v zdravstvenih ustanovah. Če zaposleni kaže bolezenske znake COVID-19, je namreč zelo pomembno, da ne pride v stik s sodelavci in pacienti oz. da ostane doma. Tako kot doslej, ko so se podatki vpisovali v fizični obliki, bo podatke beležila izključno zdravstvena ustanova, v kateri ste zaposleni. Dostop do podatkov posameznika ima le neposredno nadrejeni zaposlenega.

Aplikacija bo torej predvsem olajšala dosedanje beleženje zdravstvenega stanja. Tako bo lahko vsak zaposleni namesto dosedanjega vsakodnevnega merjenja temperature na delovnem mestu že pred prihodom v službo in zvečer prek svojega pametnega mobitela, tablice ali računalnika na digitalen način zabeležil potrebne informacije.

V primeru simptomov na COVID-19 bo o tem prek varne in šifrirane povezave nemudoma obveščen samo neposredno nadrejeni oziroma pooblaščena oseba, ki jo določi delodajalec. Obvestilo bo vsebovalo le informacijo, ali je zdravstveno stanje zaposlenega tvegano, ne bo pa vključevalo celotne vsebine vprašalnika. Z uporabo aplikacije se bo mogoče izogniti situacijam, da bi oboleli prišel na delovno mesto. V primeru bolniške odsotnosti bo delo mogoče lažje organizirati.

Aplikacija se bo uporabljala na prostovoljni osnovi in bo za zainteresirane zdravstvene zavode do konca trajanja epidemije brezplačna. Uporabo aplikacije lahko zdravstveni zavodi prosto prilagajajo glede na njihove potrebe in želje ter s tem zagotovijo še dodatno varnost.

Pravno podlago, ki zagotavlja varovanje osebnih podatkov, smo na ministrstvu že pred današnjim podpisom pregledali z različnimi strokovnjaki, posvetovali pa smo se tudi z informacijsko pooblaščenko, ki se ji ob tej priložnost zahvaljujemo za hiter odziv.

Minister Koritnik se je pred podpisom pogodbe sestal tudi z vodstvom UKC Ljubljana, na čelu z generalnim direktorjem Janezom Poklukarjem. Govorili so o delovanju in organizaciji naše največje bolnišnice v času epidemije Covid19 in tudi o izplačevanju dodatkov po kolektivni pogodbi in veljavni proti korona zakonodaji.