Skoči do osrednje vsebine

Povzetek tedna

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Vse šole, fakultete in njihovi podporni sistemi po četrtem tednu izobraževanja na daljavo delujejo stabilno, zato se zahvaljujemo vsem učencem, dijakom, študentom, zaposlenim in seveda staršem. Velika zahvala gre tudi IKT podpori, ki jo omogoča sistem Arnes in ostali podporni sistemi.

Evropski ministri za znanost o COVID-19
V tem tednu so se po videokonferenci srečali evropski ministri, pristojni za znanost, ki so med drugim ugotovili, da izbruh in širjenje virusa COVID-19 znanosti nista ujela nepripravljene. Relevantni raziskovalni projekti, programi in infrastrukture so se tako rekoč čez noč preusmerili na virus in takoj ponudili konkretne rešitve na vseh področjih: od diagnostike in zdravljenj, do kliničnih testiranj cepiv in učinkovitosti zdravstvenih sistemov. To brez dvoma dokazuje, da so se dolgoročna vlaganja v raziskave obrestovala. Virus je namreč tudi slovenski raziskovalni sistem usmeril v podporo hitrim in konkretnim rešitvam obstoječih raziskav oz. v nove raziskave, o čemer je na omenjeni videokonferenci spregovorila tudi ministrica Kustečeva.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport podprlo niz seminarjev za vzgojiteljice
Ker je v času rednega izvajanja predšolske vzgoje v vrtcih zaradi nemotenega procesa dela z otroki oteženo usposabljanje strokovnih delavcev, smo z Zavodom RS za šolstvo za vzgojiteljice in vzgojitelje predšolskih otrok, ter za pomočnice, pomočnike in svetovalne delavce za njihovo izobraževanje pripravili niz seminarjev. Vse informacije o tem najdete na spletni strani Zavoda RS za šolstvo.

RTVSLO s programom za pomoč maturantom
Pred vrati je matura, zato pozdravljamo novico, da bo nacionalna televizija vsebine, ki bodo v podporo maturantom, ki pišejo esej iz Cankarjevih dram, umestila v svoj program. Gre za zelo pomembni prispevek RTV Slovenija pri podpori izobraževanja na daljavo.

DIGI Šola
Uspešno poteka tudi projekt DIGI Šola, prek katerega želimo dolgoročno zmanjšati razkorak med tistimi, ki imajo dostop do interneta in ustrezno opremo ter tistimi, ki je nimajo. S pomočjo donatorjev smo doslej zbrali in razdelili že prek 1.000 računalnikov in 800 modemov otrokom iz socialno šibkih družin, z akcijo pa seveda nadaljujemo. Ob tej priložnosti se iskreno zahvaljujem vsem družbam, organizacijam in posameznikom, ki so se vključile v projekt.