Skoči do osrednje vsebine

Posebno letalo bo nocoj iz kitajske pripeljalo okoli 7 ton medicinske in ostale zaščitne opreme

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Na ljubljansko letališče Jožeta Pučnika bo danes ob 22.10 posebno letalo iz kitajskega mesta Qingdao pripeljalo okoli 7 ton medicinske in ostale zaščitne opreme. Gre za prvo izmed serije posebnih transportnih letov, ki ga v imenu vlade RS organizira Zavod Republike Slovenije za blagovne rezerve.

Natovarjanje in odhod letala iz mesta Qingdao je 9. aprila v imenu RS pospremil obrambni ataše veleposlaništva RS v Pekingu g. Ljubo Poles.

Letalo bo v Slovenijo pripeljalo preko 1,1 milijona zaščitnih mask in ostale zaščitne opreme. Med donatorji so številna sestrska mesta na Kitajskem, številnih kitajskih provinc, slovenskih in kitajskih podjetij, med njimi Suning, Jinke Culture Outfit 7, kitajskega združenja podjetnikov v Sloveniji, kitajskega olimpijskega komiteja, slovenske skupnosti na Kitajskem, ter številnih posameznikov. Del današnje pošiljke predstavlja opremo kupljeno na Kitajskem trgu namenjeno za potrebe Republike Slovenije.

Ministrstvo za Zunanje zadeve RS se ob tej priložnosti zahvaljuje vsem institucijam in podjetjem, posebej podjetju Hisense, združenjem in posameznikom, ki so ob tako pomembnem času konkretno prispevali in na ta način izrazili solidarnost s Slovenijo in prebivalci Slovenije v težkem času boja proti epidemiji COVID-19.