Skoči do osrednje vsebine

Zahvala zaposlenim za vztrajnost, solidarnost in izredno delo v času kriznih razmer – izjava ministra dr. Anžeta Logarja

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Pojav novega koronavirusa, njegovo hitro širjenje in kasnejša razglasitev pandemije so zaposlene na Ministrstvu za zunanje zadeve tako v notranji kot zunanji službi postavili pred skupen izziv: Covid-19.

Ministrstvo za zunanje zadeve je še pred razglasitvijo epidemije ustanovilo Konzularno krizno celico, v kateri še zdaj delujejo diplomatke in diplomati, sodelavke in sodelavci iz različnih sektorjev in služb ministrstva. Njihova glavna naloga je prenesti sporočilo: "tu smo, pomagali vam bomo". Dan za dnem so prejemali klice slovenskih državljanov, ki so zaradi vse večjih omejitev v zračnem in cestnem prometu obtičali na različnih delih sveta. Kot rezultat intenzivnih prizadevanj in stikov tako Ministrstva za zunanje zadeve kot naših diplomatskih predstavništev in konzulatov, smo s pomočjo evakuacijskih letov in prevozov pomagali 674 slovenskim državljanom in 136 tujim državljanom. Skupaj s tistimi, ki so se s pomočjo naših nasvetov vrnili samostojno, pa se je do danes v Slovenijo vrnilo več kot 2000 slovenskih državljanov.

Vse to ne bi bilo mogoče tudi brez dragocene pomoči našega osebja na diplomatskih predstavništvih in konzulatih, naših diplomatk in diplomatov, veleposlanic in veleposlanikov po vsem svetu. Za lažje povezovanje je bila preko aplikacije WhatsApp ustanovljena skupina, kjer si kolegice in kolegi v tujini izmenjujejo informacije. Medsebojno spodbujanje, pomoč, odrekanje, delo krepko preko rednega delovnega časa in največkrat v nočnih urah ter v pogojih epidemije, ni ostalo neopaženo.  

Za uspehom stojijo osebna odrekanja, lastna človečnost, profesionalnost slovenske diplomacije, delavnost, izjemen občutek za solidarnost in skrb za sočloveka.

Vsekakor lahko rečem, da gre za enega izmed bolj skoncentriranih in zahtevnih obdobij v slovenski diplomaciji.

Hvala vsem sodelujočim kolegicam in kolegom doma in po svetu. Brez vas vsega tega ne bi zmogli! #ostanitezdravi