Skoči do osrednje vsebine

Slovenski projekt trajnostne gradnje se poteguje za mednarodno alpsko arhitekturno nagrado

  • Ministrstvo za okolje in prostor
Švica in Lihtenštajn sta že petič organizirali natečaj za mednarodno nagrado za trajnostno prenovo in gradnjo v Alpah – »Constructive Alps«. Strokovna žirija je izmed več kot 300 prijavljenih projektov iz vseh alpskih držav izbrala 28 najprepričljivejših, ki so se uvrstili v drugi krog.

Švica in Lihtenštajn sta že petič organizirali natečaj za mednarodno nagrado za trajnostno prenovo in gradnjo v Alpah – »Constructive Alps«. Strokovna žirija je izmed več kot 300 prijavljenih projektov iz vseh alpskih držav izbrala 28 najprepričljivejših, ki so se uvrstili v drugi krog.

 Za laskavo nagrado se bo potegoval tudi projekt prodornega slovenskega arhitekturnega biroja OFIS Arhitekti d.o.o. Člani in članice žirije so pri ocenjevanju natečajnih prispevkov upoštevali energijsko varčnost ter ekološki, ekonomski, družbeni in kulturni vidik trajnosti. 

Mednarodna arhitekturna nagrada »Constructive Alps« predstavlja prispevek alpskih držav – Slovenije, Francije, Nemčije, Avstrije, Švice, Italije, Lihtenštajna in Monaka, združenih v duhu Alpske konvencije, k uresničevanju ciljev trajnostne podnebne in energetske politike. Zgodovina natečaja sega v leto 2010, ko ga je bila prvič razpisala Kneževina Lihtenštajn.

Osemčlanska strokovna žirija je po tridnevni razpravi v okviru štirih videokonferenc uvodni nabor 328 kandidatov skrčila na 28. Kakovost natečajnih prispevkov je pod drobnogled vzela tudi slovenska članica žirije, sicer vrhunska arhitektka, mednarodno priznana strokovnjakinja in redna profesorica na ljubljanski Fakulteti za arhitekturo, Maruša Zorec. Strokovna žirija je v drugi krog natečaja uvrstila 12 projektov prenove oziroma nadomestne gradnje in 16 novogradenj. Ob stanovanjskih in poslovnih stavbah je med nominirance uvrstila še pester nabor raznolikih tipov gradenj in kompleksov, kot denimo gorska gostišča, kapelico, otroške vrtce in kulturne centre. Dolgoletni predsednik žirije, švicarski novinar za področje arhitekture Köbi Gantenbein, o izboru: »Žirija je sila navdušena nad 28-timi arhitekturnimi biseri, ki svojo ekonomsko in socialno-družbeno vero v alpsko podeželje živijo skozi prefinjeno izvirnost in okoljsko ozaveščenost.«

V ožji izbor za nagrado »Constructive Alps« je bil uvrščen tudi projekt prenove starega alpskega skednja v apartmaje, pod katerega sta se, zavezana k ohranjanju tradicije in identitete slovenske krajine, podpisala ljubljanska arhitekta in predavatelja svetovnega kova Špela Videčnik in Rok Oman iz arhitekturnega biroja OFIS Arhitekti d.o.o. Žirija bo v prihajajočih tednih obiskala projektante in projektantke ter si ogledala izvedbe projektov na terenu. O nagrajencih pa ne bodo odločali zgolj energijski kazalniki in poraba sive energije pri gradnji, temveč tudi prispevek objektov h kakovosti življenja v lokalnem okolju in uresničevanju načel trajnosti na območju Alp. 

Nagradni sklad znaša 50.000 evrov. Najodmevnejši projekti bodo prejeli denarne nagrade v višini 25.000 evrov (1. nagrada), 15.000 evrov (2. nagrada) in 10.000 evrov (3. nagrada). Odlikovani projekti bodo razglašeni na svečani prireditvi, ki bo 6. novembra 2020 v Švicarskem planinskem muzeju (Alpines Museum der Schweiz) v Bernu. S tem se bo pričela potujoča razstava »Constructive Alps 2020«, ki bo tudi tokrat gostovala širom po alpskem loku – od slovenske prestolnice Ljubljane pa vse do Nice ob francoski Azurni obali. Projekti, ki so se uvrstili v drugi krog natečaja, bodo predstavljeni tudi v katalogu, ki bo izšel kot priloga k posebni izdaji arhitekturne revije Hochparterre.

 Kontakt:Blanka Bartol, blanka.bartol@gov.si

 Več informacij