Skoči do osrednje vsebine

Minister se je srečal z varuhom človekovih pravic

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs se je danes, 8. aprila 2020, srečal z varuhom človekovih pravic Petrom Svetino. Govorila sta o medsebojnem sodelovanju in aktualnem stanju, povezanem z ukrepi za obvladovanje epidemije COVID-19.

Uvodoma sta se sogovornika strinjala, da je sodelovanje med Ministrstvom za notranje zadeve in Varuhom človekovih pravic dobro, prizadevali si bomo, da tako ostane tudi v prihodnje.

V nadaljevanju so govorili predvsem o aktualnem stanju, povezanem z ukrepi za obvladovanje epidemije COVID-19. Varuh človekovih pravic je izpostavil, da se na njih obračajo občani, predvsem z vprašanji glede stikov otrok z ločenimi starši. Kot je minister pojasnil, odlok predvideva izjemo za primere, ko sta starša ločena in ima vsak od staršev, upoštevaje sodno odločbo, pravico do stika z otrokom, prebivata pa v različnih občinah. Minister je javno že večkrat izpostavil, da je jasno, da imajo starši in otroci stike, naj pa razmislijo, ali je ta stik dejansko nujen in to izključno zaradi varnosti otrok, nihče pa jih ne omejuje, da teh stikov ne bi smeli imeti.

Za pokrivanje področja dela, ki je v pristojnosti Varuha človekovih pravic, je v ministrstvu zadolžen državni sekretar Franc Kangler, ki je tudi sodeloval na današnjem sestanku. Kangler je izpostavil pomen dobrega in rednega sodelovanja med obema institucijama, saj sta obe odgovorni za področja, ki se dotikajo slehernega posameznika v državi, kot so spoštovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Tudi namestnik varuha človekovih pravic Ivan Šelih je dejal, da instituciji dobro sodelujeta pri oblikovanju zakonskih predlogov. Izpostavil pa je odprto vprašanje, ki se nanaša na delo policije pri zadržanju migrantov, ki nastopajo kot priče zoper sprevajalce čez mejo v predkazenskem postopku. Kot je dejal Kangler, bo na tem področju treba pripraviti spremembe ustrezne zakonodaje.