Skoči do osrednje vsebine

Tudi na tržnicah veljajo strogi preventivni ukrepi za preprečevanje širjenja virusa Covid-19

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano se v času epidemije novega korona virusa SARS-CoV-2 še posebej zaveda pomena ohranjanja in zagotavljanja kmetijske pridelave in predelave ter posledično ponudbe zadostnih količin lokalne, zdrave in sezonske hrane. Zato smo med izjeme storitev, ki ostajajo na voljo državljanom, uvrstili tudi tržnice.

Tržnice za slovensko prebivalstvo predstavljajo tradicionalno mesto za prodajo živil, semen, sadik zelenjave, sadja in rož, ki tudi zaradi tega v teh negotovih razmerah pripomore k občutku normalnosti, dobrodošle rutine in s tem predvidljivosti.


V okviru usklajenih ukrepov Vlade RS pa je poleg nemotene oskrbe s hrano obvezna tudi skrb pri upoštevanju vseh predpisanih varnostnih ukrepov za preprečevanje širjenja novega korona virusa SARS-CoV-2. 


Ker se tržnice po Odloku o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji (Uradni list RS, št. 25/2020, 29/2020 in 32/2020) smatrajo kot živilske trgovine, tudi zanje veljajo enaka pravila kot za prodajalne in njihove zaposlene ob epidemiji novega korona virusa SARS-CoV-2, ki jih najdete na povezavi.

Zaradi tega in poročil, da se na nekaterih tržnicah ne spoštuje oziroma ne izvaja priporočenih preventivnih ukrepov NIJZ, prilagamo tudi dopis ministrice dr. Aleksandre Pivec.